AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

Wert rectifica i nega que la situació del castellà a Catalunya sigui comparable a la del català en el franquisme

Declaracions amb la premsa del ministre motiven insults de Tardà i la seva expulsió de l'hemicicle

La intervenció de Joan Tardà al Congrés, després de les paraules del ministre Wert. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Tensió al Congrés per la situació del castellà a Catalunya. La vicepresidenta primera del CongrésCelia Villalobos, ha fet fora aquest dimecres de la tribuna d'oradors del Congrés el diputat d'ERC Joan Tardà, que prèviament havia titllat d'"impresentable" el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, pel tracte que el Govern dóna al català. Durant la seva intervenció en el debat de convalidació del reial decret sobre els drets del futbol i aprofitant la presència de Wert a l'hemicicle, Tardà ha tret a col·lació les paraules que el ministre havia pronunciat prèviament en una conversa informal amb periodistes als passadissos del Congrés.

Tardà s'ha referit a aquest assumpte en català i Villalobos l'ha renyat i li ha reclamat que se cenyís al tema que s'estava debatent, a més de deixar clar que no ho feia per l'ús del català perquè Wert el parla i estava segura que l'havia "entès". "No estem disposats a aquest tracte", ha protestat el diputat, mentre Villalobos li demanava que tornés "a la qüestió" i optava per apagar el so del seu micròfon. Però això no ha frenat Tardà, que ha prosseguit dient "impresentable, fanàtic i ignorant" al titular d'Educació.

La vicepresidenta l'ha cridat a l'ordre per primera vegada: "Senyor Tardà, s'ha acabat", ha sentenciat. Li ha advertit que la seva "indignació personal" no es pot traduir en "ofenses personals a cap membre de la Cambra ni del Govern", i li ha demanat que les retirés. "Això és impresentable. No es pot tolerar que es digui que el castellà rep avui a Catalunya el mateix tracte que el català en el franquisme", ha afegit el diputat, tot i que Villalobos havia silenciat el seu micro.

Notícies relacionades

De fet, la vicepresidenta l'ha avisat que cap de les paraules que estava pronunciant constaria al diari de sessions, li ha demanat que se n'anés al seu escó, l'ha cridat a l'ordre per segona vegada, i li ha advertit que la tercera suposaria la seva expulsió de l'hemicicle, a més d'exigir-li que utilitzi "un llenguatge més presentable". "Senyor Tardà, s'ha acabat, som al Parlament nacional, al Parlament espanyol. Faci el favor de no ofendre la gent", ha dit al diputat, que ha tornat al seu escó i ha rebut la solidaritat del portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, que s'ha queixat davant Villalobos des del seu escó.

EL DETONANT

El detonant de la tensió han sigut unes declaracions de Wert davant la premsa afirmant que la situació del castellà a Catalunya avui és com la que va viure el català "en altres èpoques", en al·lusió al franquisme. Posteriorment, Wert ha rectificat aquesta interpretació dels periodistes i ha afirmat que no ha tingut mai la intenció de comparar el tracte que en qualsevol àmbit pot rebre avui el castellà a Catalunya amb el que va rebre el català durant el règim franquista". També ha reiterat que no ha tingut "cap voluntat", com tampoc per part de cap representant del PP, "d'incórrer de cap manera en un menyspreu d'aquesta llengua". Així mateix, ha afegit que les raons del recurs contra la normalització lingüística a Catalunya són "les mateixes" que han portat el Suprem a dictar que "la inactivitat i omissió de deures per part de la Generalitat feien necessària" la iniciativa.