El sobiranisme es reinicia
Les gairebé 16.000 persones clamen per donar als comicis locals del maig un caràcter plebiscitari
Les entitats pràcticament omplen el Sant Jordi i inicien el llarg esprint fins a les municipals i el 27-S
Va costar omplir gairebé del tot el Palau Sant Jordi. Els motius són àmpliament interpretables. Es pot al·ludir a l'efecte Camp Nou, aquell que fa que els dies de Champions, quan el partit se solapa amb l'horari laboral i comercial, l'estadi s'omple només després d'iniciar-se el partit. Sí. El que no és interpretable són els fets, i aquests són que a l'hora prevista d'inici de l'acte, el Sant Jordi registrava mitja entrada llarga. 45 minuts després, quan es va sentir la veu del recordat Ovidi Montllor, com a homenatge, es vorejava el ple. Més fets: les entitats, AMI, ANC i Òmnium, van explicar dimecres que després d'omplir (amb les reserves) el Sant Jordi volien omplir l'Anella Olímpica. Això no va succeir. L'entrada, per tant, es va limitar a les 16.000 persones que es van donar cita en un pavelló del qual els partits polítics fugen espantats davant la seva impossibilitat d'omplir-lo. El sobiranisme es desperta, lentament. Es reinicia després de la letargia en què va caure després del 9-N i a un mes de les eleccions municipals.
El municipal va ser, precisament, l'eix principal de l'acte. Els oradors van clamar una vegada i una altra per entendre el cicle electoral que ara comença com un tot amb diferents parts. I que, per tant, i contra el que sosté CiU, els comicis del maig han de servir com a palanca d'elevació del to sobiranista. O com va dir el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, els catalans «no poden deixar de votar en clau plebiscitària fins que Catalunya sigui independent».
Va semblar fins i tot que la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, responia l'esquema convergent, de donar prioritat, de la mateixa manera, al fet local que al nacional el 24-M. «Al maig s'elegeixen projectes de ciutats i pobles. I el primer és resoldre el problema dels veïns, però per a això és necessari que els municipis disposin dels recursos necessaris. La república catalana és la millor manera de resoldre les qüestions socials», va raonar.
SUPORT LOCAL A LA SECESSIÓ
També la seva homòloga de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va incidir en l'assumpte. I aquí sí, gairebé calcant l'argument que va donar Mas dissabte. «El repte [la independència] és tan gegantí que només es pot portar a terme si les institucions i la societat civil van de la mà. Es necessiten els ajuntaments i les diputacions per posar en marxa el nou estat», va asseverar Forcadell.
Definir el 24-M com una espècie d'aperitiu era imprescindible per poder abordar el que realment ha de mobilitzar els secessionistes: el 27-S. No es va sentir en tota la nit ni una sola veu que dubtés que els comicis se celebraran en la data fixada. Com si Artur Mas no hagués escampat negres nuvolades sobre les eleccions al Parlament. Per cert, cal destacar que la reacció immediata de la cúpula d'ERC, després de conèixer les paraules del president català, va ser anunciar la seva assistència a l'acte d'ahir. Oriol Junqueras i Marta Rovira van encapçalar una nombrosa legació republicana que es va desdoblar, ja que persones de l'executiva del partit van participar com a voluntaris.
L'enfocament del que han de ser les municipals no va ser l'únic que va marcar distàncies amb el discurs de CDC/CiU. Almenys amb el que partit i federació oferien fa uns mesos sobre les eleccions plebiscitàries.
Multiplicitat de veus van voler donar a les seves aparicions una pàtina social i de regeneració democràtica, allunyada del que pretenia Mas, almenys en la seva famosa conferència del 25 de novembre a l'auditori Fòrum. És a dir, i en contraposició, molt en la línia, precisament, del que ha defensat ERC i, també, la CUP, força que encara no ha firmat el full de ruta de republicans, CDC i entitats.
Per exemple, Antonio Baños, de Súmate, un dels oradors, va apel·lar a l'orgull de barri, ell que és veí de la Meridiana. L'escriptor va recordar lluites veïnals i sindicals. No va ser l'únic. L'eix social, que comporta en una segona derivada la crítica a les retallades, va planar tota la vetllada pel pavelló, fins i tot mitjançant imatges en els videomarcadors.
CONTRA EL SUFLÉ
Notícies relacionadesL'acte tenia com a objectiu la reactivació de la tropa sobiranista. Les apel·lacions iròniques al suflé, com van titllar alguns mitjans de Madrid l'auge independentista, van ser contínues. Encara que, això sí, al principi, amb el pavelló a mig omplir, a més d'un no li tocava la camisa al cos.
Després van venir la gentada i els ingredients típics dels actes made in ANC. És a dir, la gent saltant al so de l'Elèctrica Dharma. La música que desperta els sobiranistes.
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- La nova vida de Lamine Yamal
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Al peu de Collserola La Fiscalia investiga la instal·lació de barracons en un parc protegit de Sarrià
- Successos Detingut un conductor borratxo per circular 15 km contra direcció a Olot
- Futbol El Barça es proclama campió de Lliga F i segueix amb pas ferm cap al pòquer de títols