LA REFUNDACIÓ DEL PARTIT NACIONALISTA

CDC ven la seva seu del carrer de Còrsega a un grup de Hong Kong

Convergència donarà els detalls de l'operació al comprar un altre immoble

L'edifici havia sigut dipositat com a aval davant el jutjat del 'cas Palau'

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

Aun mes just de les eleccions municipals, i a cinc dels, a priori, comicis al Parlament més decisius des de la restauració de l'autogovern, Convergència, el partit hegemònic de Catalunya, ha venut la seva seu. No han sigut aliens a la venda els problemes judicials que afecten el partit i destacats dirigents i exdirigents. Així, la seu central del carrer de Còrsega, que era l'aval que el partit va dipositar com a fiança davant el jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona per afrontar una possible responsabilitat en el cas Palau, ha sigut substituïda en aquesta tasca per una sèrie de locals, també propietat de CDC. El comprador de la seu és el grup inversor Platinum Estates, de Hong Kong, el mateix que fa sis mesos va comprar l'Hotel Asturias de Madrid, a pocs passos del Congrés.

La quantia de l'operació, en què no han participat intermediaris, es desconeix de moment, però segons va prometre el secretari de règim intern, Francesc Sánchez, es farà pública quan CDC compri la nova seu, que estarà situada a l'Eixample barceloní. «Convergència és un partit transparent», va afirmar el càrrec convergent.

L'explicació oficial que tant Sánchez com la portaveu Mercè Conesa van donar és que la mesura s'hauria d'inscriure en la refundació iniciada pel partit i que finalitzarà amb un congrés a finals d'any.

Segons Sánchez, es busca un edifici «transparent, en què sigui fàcil barrejar-se amb la gent», va al·legar. «A més, l'actual seu té problemes de flexibilitat per organitzar trobades col·lectives de treball», va afegir el dirigent de CDC per donar un argument més enllà de les raons econòmiques.

Segons el duo que ahir va exercir de portaveu, l'objectiu és que la nova seu, que no tindrà els 4.500 metres quadrats de la present, pugui acollir tant els consells nacionals com les nits electorals, esdeveniments que fins ara se celebraven en hotels, especialment el Campus de Bellaterra i el Majestic, que tan lligat està a la història del partit i de la Generalitat.

POLÈMICA COMPRA

Notícies relacionades

La venda de la seu pot interpretar-se com un radical intent de començar de nou. S'ha de recordar que la compra es va produir el 1998 i va alimentar polèmiques i especulacions. En concret es va acusar CDC de comprar l'edifici (de fet són dos) a l'elèctrica catalana Enher, actualment absorbida per Endesa, per una quantitat inferior al seu preu de mercat.

L'operació es va tancar per 625 milions de pessetes. ICV va registrar una moció al Parlament en què revelava que, si bé el preu de la taxació era de 726 milions, els convergents van pagar 100 milions menys. A més, els ecosocialistes van vincular aquesta compra avantatjosa amb les polítiques d'estímul del mercat elèctric i ajuda a les companyies que, als anys 90, va portar a terme la Generalitat convergent.