REVISTA DE PREMSA

El PP, tocat pel 'cas Rato', repesca Aznar mentre Hisenda caça Trillo i Pujalte

'Abc' assegura que el ministre de Justícia va avisar Rajoy de la detenció de l'exdirigent del PP unes quantes hores abans, i 'El País', que el president i Montoro sabien un any abans els problemes del seu coreligionari amb el fisc

8
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

Els quioscos de Madrid i Barcelona parlen avui de dos països diferents. A la capital de Catalunya mana Sant Jordi: la festa del llibre i la rosa és el fil conductor de les primeres edicions i portades d''Ara', 'El Punt Avui', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO. El primer s'ha reconvertit en un suplement literari per a l'ocasió. Els tres últims destaquen també que Artur Mas condiciona les eleccions al Parlament anunciades per al 27 de setembre a la lleialtat d'Esquerra.

A la capital del regne d'Espanya, no obstant, les portades de 'La Razón', 'Abc', 'El Mundo' i 'El País' retraten amb diferents aspectes i enfocaments el desconcert, el malestar i el recel instal·lats al PP i el Govern de Mariano Rajoy per la deriva de l'escàndol fiscal que protagonitza el seu excoreligionari Rodrigo Rato.

TRILLO I PUJALTE, COMISSIONISTES

A això sumeu-hi la primícia d'ahir d''El País' que recullen gairebé tots els diaris: Hisenda denuncia que dos pesos pesants  més de la dreta espanyola, l'exministre avui ambaixador Federico Trillo i l'exportaveu Vicente Martínez-Pujalte, van cobrar comissions quan eren diputats d'una constructora implicada en les comissions milionàries dels parcs eòlics de Castella i Lleó. El primer va percebre 354.560 euros en gairebé tres anys, i el segon, 75.000 en poc més d'un per suposades assessories verbals que cap informe justifica.

AZNAR AL RESCAT

I sumeu-hi també que s'anuncia el retorn de José María Aznar en pla rescat. 'La Razón' ho cuenta a la pàgina 13 amb aquest titular: "El PP refuerza su agenda de campaña tras el 'caso Rato'. Aznar participará en actos del partido del 5 al 18 de mayo". 'El País' fa una crida en primera: "Un sector del PP presiona para que Aznar regrese al primer plano". Els titulars interiors diu: "El sector duro del PP tira de Aznar para recuperar votantes. Participará en cuatro o cinco mítines. Esperanza Aguirre reclama su presencia para dar la batalla ideológica frente a la oposición".

EN FAVOR DE MONTORO

Com ahir, 'El Mundo' fa pinya amb el ministre Cristóbal Montoro (Hisenda), i repica la seva queixa contra Rato per defraudar els espanyols igual que explica en primícia que la documentació que l'Agència Tributària ha remès a la fiscalia desvela que el vicepresident espanyol, exdirector gerent del FMI i expresident de Bankia va rebre pagaments en divises per valor de 2,8 milions d'euros des dels EUA, la República Dominicana i Luxemburg entre el 2012 i el 2013. Els va començar a rebre tres dies després d'abandonar Bankia, no els va declarar a Hisenda i el seu origen no és clar.

Igual que 'La Razón', que avui dóna canxa als plans de la fiscalia de citar a declarar a Rato. Tots dos es reserven avui qualsevol valoració editorial sobre el 'caso Rato'.

QUI SABIA QUÈ

No és el cas d''Abc', que, aparentment entestat a aclarir el que anomena les ombres del cas, titula que el ministre de Justícia va avisar Rajoy del registre fiscal a la casa i el despatx de Rato poques hores abans que es produís. Aquesta versió no casa amb la declaració de Rajoy que va dir que s'havia assabentat per la premsa de la detenció de Rato. Però gairebé. Al cap i a la fi Rafael Catalá li va telefonar a mig matí o el dijous 16 d'abril a la una del migdia per donar-li la notícia. El diari, no obstant, només imposa pena de portada a Rato i als ministres Montoro i Luis de Guindos (Economia) amb un fotomuntatge per a l'ocasió, mentre continua buscant l'origen de la filtració.

Ofereix un fotomaton de qui sabia què i quan amb Rajoy, els ministres Guindos, Montoro, Catalá i Fernández Díaz i els fiscals Madrigal, Moix i Salinas. I mira de respondre a vuit incògnites. A saber: ¿des de quina facció del Govern es va filtrar la informació?, ¿per què decideix l'Agència Tributària recórrer a la Fiscalia de Madrid?, ¿com es va assabentar Rajoy del que passava?, ¿és creïble que l'Executiu busqués rèdit electoral?, ¿com és la relació entre Guindos i Rato?, ¿com són les relacions entre els ministres d'Economia i d'Hisenda?, ¿quin és el futur pròxim del cas?, ¿es busca desestabilitzar Rajoy?

¿QUÈ SABIEN MONTORO I RAJOY?

'El País' ho mira des d'una altra trinxera. Realça que la gestió del 'cas Rato' deixa Montoro acorralat i en una difícil situació al Govern i ofereix pistes i dades sobre  el que sabien Rajoy i Montoro per més que ara un i altre diguin que es van assabentar per la premsa de la detenció de Rato. El ministre li va comptar fa més un any al president que a la icona econòmica del miracle d'Aznar "no li quadraven gens bé els comptes amb Hisenda", que el detonant no va ser perquè Rato s'acollís a l'amnistia fiscal per una suma "escassa", sinó que el que ho va desquadrar tot va ser la incomunicació intraministerial, la filtració que Rato estava sent investigat i els moviments estranys que es van detectar en els seus comptes i patrimoni. La peça recorda que a l'esclatar el cas de les vises negres de Bankia Rajoy va plantejar a la seva manera gallega l'expulsió de Rato a la seu del PP el 21 d'octubre preguntant-se retòricament: "¿Algú haurà de demanar-li a Rodrigo que es doni de baixa?"

DEFRAUDADOR NO; MORÓS SÍ

L'editorial d''El País' reclama el que el PP ja va rebutjar dimarts al Congrés: "Investigació ja. Rajoy ha d'aclarir immediatament el cúmul d'irregularitats sobre el 'cas Rato'. I no entra en la petició de desvelar la identitat dels altres 714 defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscal del 2012 i que estan sent investigats per un possible delicte de blanqueig. Ja ho va recolzar editorialment ahir. L'única consideració a l'anonimat dels defraudadors a la resta dels diaris és un editorialet de 'La Razón' que critica la incoherència del PSOE en matèria fiscal recordant-li a Pedro Sánchez que els governs de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero tampoc van identificar en 22 anys cap dels defraudadors de la colossal evasió que agreuja les penes del país i la seva gent, condemnant-los a la pobresa. I això sembla una mostra d'incoherència quan la Hisenda d'Espanya es disposa a identificar els grans morosos fiscals. Es podria dir --això tampoc ho llegireu a l'editorialet de 'La Razón'-- que l'important és mantenir la coherència fiscal del regne preservant el tracte de privilegi i la impunitat de sempre dels rics.

DE BANQUERS I RENDES BÀSIQUES

Els diaris recullen que la Bankia rescatada amb una milionada que fins i tot ha de tornar a canvi d'empobrir el país va aprovar ahir el repartiment del primer dividend de la seva història mentre els preferentistes robats en l'estafa bancària que ha portat la gran recessió protestaven per reclamar el que els van prendre. I comparteix pàgines d'economia amb la informació que el sud d'Espanya torna a copar la llista de les regions europees amb més atur. I també amb l'anàlisi de la proposta de CCOO i UGT de renda bàsica o mínima per rescatar els condemnats a la pobresa i l'exclusió. Ho fa Xavier Vidal-Folch ("És l'hora del rescat social"), que remet a una altra anàlisi de Joaquín Estefanía, també a 'El País' ("El 30% s'ha quedat enrere"), sobre com ha mutat la societat espanyola en aquests set anys.

SAQUEJOS, 'MIEMBRAS' I REPERES PATATERES

Poc joc dóna als diaris de paper la nova relliscada verbal de María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, amb els verbs treure i saquejar, aplicats a Espanya. Gairebé tanta punta o més es treu al fet que Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, va emular la seva coreligionària Bibiana Aído parlant de "miembros y miembras" al Congrés. Però les principals crítiques --i de tots els colors i formes-- se les emporta Santiago Menéndez, director de l'Agència Tributària, per descriure com la "repera patatera" les moltes dades que tenia dels 715 suposats delinqüents fiscals que es nega a identificar.

Això apunta Alfonso Ussía ('La Razón') als seus titulars: Lo de la repera patatera (...) nos ha dejado sin capacidad para la reacción. De haber dicho que los datos que conoce y que todavía no ha hecho públicos son 'la repera limonera', tendría su frase una interpretación al alcance de toda la ciudadanía". ¿Por qué? Esto cuenta en el texto: "Hablando de una mujer con figuración frutal, se decía durante mi juventud que era la pera, la repera o la pera limonera, pero lo de repera patatera... Sí oí en determinada ocasión de una mujer que era 'la pera confitada' y al solicitar una aclaración al creador de la novedosa acuñación, este no se hizo sino esperar: 'Es guapísima, pero pringosa'". Aclarado eso, Ussía acaba reclamando de Menéndez "el origen, calidad, tamaño y lugares de recolección de la repera patatera", sin llegar a recordar cómo se recreaba Aznar con los “ceros patateros”.

TITULARS DE PORTADA

El País

"El manejo del 'caso Rato' deja a Montoro en difícil situación en el Gobierno"; "Macondo, capital mundial del libro. La Feria de Bogotá convierte la creación de García Márquez en el país invitado"; "Un sector del PP presiona para que Aznar regrese al primer plano"; "Trillo y Pujalte recibieron pagos de una constructora de obra pública".

El Mundo:

"Montoro estalla contra Rato por defraudar a los españoles"; "El Parlamento italiano quiere bloquear Libia para frenar las pateras"; "La UE abre una guerra comercial con Rusia al denunciar a Gazprom"; "Mas amenaza a Junqueras con no convocar elecciones en septiembre".

Abc:

"El ministro de Justicia avisó a Rajoy del registro"; "Máxima tensión diplomática tras las acusaciones de Maduro a España".

La Razón:

"Anticorrupción quiere que el juez llame a declarar a Rato"; "España llama a consultas al embajador en Caracas tras los nuevos insultos a Rajoy"; "La Justicia avala las 'devoluciones en caliente' en la valla de Melilla"; "Hacienda denuncia a Trillo por el cobro de una comisión de 354.000 euros de una constructora".

Ara

"Llegir, estimar".

El Punt Avui:

"Artur Mas: 'L'escenari que ara ve està infestat de mines'"; "Concentrats en la Diada".

La Vanguardia:

"Sant Jordi mira amunt"; "Mas amenaça ERC de moure la data electoral"; "Una empresa constructora va pagar a Trillo i Pujalte per assessories".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO:

"Mas condiciona el 27-S a la lleialtat d'Esquerra"; "Els llibreters confien en un bon Sant Jordi"; "Càrrecs del PP demanen a Rajoy que publiqui la llista d'evasors"; "Europa portarà a l'ONU el seu pla per al Mediterrani".