El PSOE defensa que hi ha vies legals per publicar els noms de l'amnistia fiscal

Els socialistes argumenten que la identitat dels amnistiats es pot cedir a una comissió d'investigació

El PP utilitza la seva majoria absoluta per impedir que Rajoy reti comptes sobre la regularització

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

El ple del Congrés debatrà aquest dimarts la moció del PSOE perquè el Congrés rebutgi la gestió del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, així com que demani la publicació dels més de 30.000 contribuents que es van acollir a la polèmica amnistia fiscal. Segons el Govern, un pas d'aquest tipus seria equivalent a “prevaricar”, ja que l'ordenament regula la confidencialitat de les dades tributàries. Els socialistes, en canvi, argumenten que la llei general tributària, en el seu article 95, permet la cessió d'aquestes dades a una comissió d'investigació parlamentària. La via legal que defensa el PSOE passaria per la creació d'aquest organisme al Congrés, que rebria els noms dels amnistiats i al seu torn els donaria publicitat.

“Parlar de prevaricació ens sembla inadequat, quan tot partiria d'un mandat del Congrés dels Diputats. Que no faci trampes el Govern. A Espanya no es podrà parlar de regeneració fins que es faci pública la llista de defraudadors”, ha dit el portaveu parlamentari dels socialistes, Antonio Hernando.

NOU VETO

Però com a preludi al debat d'aquesta tarda, el PP ha fet servir la seva majoria absoluta a la Junta de Portaveus per 

Notícies relacionades

impedir que el president, Mariano Rajoy, comparegui sobre la polèmica regularització d'actius, així com per rebutjar una comissió que investigui la controvertida iniciativa, aprovada el 2012 per l'Executiu i a la qual s'han acollit, entre altres, l'exvicepresident Rodrigo Rato; l'expresident Jordi Pujol, i l'exconseller de Madrid Francisco Granados.

“El PP no ho ha argumentat de cap manera. La seva majoria absoluta ha tornat a servir per obstruir”, ha dit Hernando, el grup del qiañ havia registrat aquestes peticions. El PSOE vol posar tot el focus en l'amnistia fiscal. Dimecres, durant la sessió de control, formularan una pregunta a Rajoy, una altra a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i set a Montoro.