La gravació del Melià Castilla

Javier de la Rosa va relatar al 'petit Nicolás' com suposadament va finançar Convergència fins al 1994

L'exfinancer creia que es tractava d'un agent del CNI

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El que una vegada va ser «empresari model» (segons el va definir als anys 80 Jordi Pujol) Javier de la Rosa i el fenomen mediàtic d'aquesta temporada -amb una trajectòria encara impossible d'entendre- Francisco Nicolás Gómez (el petit Nicolás) es van citar al setembre a la terrassa de l'Hotel Melià Castilla de Madrid. L'exfinancer i exconvicte creia que es tractava d'un joveníssim agent del CNI i enviat especial de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. El petit Nicolás va gravar la conversa amb el seu iPhone. Publico.es en va reproduir el contingut.

«Jo [De la Rosa] vaig portar [diners] en nom d'un grup de bancs, del 1980 al 85 i després amb KIO, fins al 1994. Tot el finançament que necessitava Convergència el pagava jo. A Miquel Roca, que era el tresorer, i a Jordi Pujol, directament. Els vaig donar fins a 4.500 milions de pessetes, provinents de societats que els havien recaptat perquè jo els els donés a ells. Perquè Convergència fos l'equilibri per a la no entrada de l'independentisme. Quan veig que aquest home [Pujol] es fica de ple en l'independentisme, no només això, sinó que m'amenaça personalment, és quan el vaig anar a denunciar», relata De la Rosa. És l'inici d'una suposada trama en què els milions d'euros es mouen per desenes i en què la implicació de personalitats arriba al màxim nivell.

De la Rosa també explica, i sense fer-se pregar gaire, el seu modus operandi«Li portava els diners [a Pujol] a la nit, en efectiu al seu despatx. Que els baixava per la porta del darrere, per una escaleta al cotxe i li posava els xecs a les butxaques, davant de [Macià] Alavedra, per exemple. Fins a sumar 1.400 milions per a ell personalment. I 4.500 milions més per a CDC».

Diners mensuals

Notícies relacionades

Un capítol a part es mereix la relació que, sempre segons l'exfinancer català, va mantenir l'avui ministre Jorge Fernández Díaz amb Jordi Pujol: «El ministre de l'Interior ha viscut dels Pujol durant molts anys, quan no era ningú al PP, fins que el va rescatar Rajoy i el va fer secretari d'Estat. I va rebre diners mensualment». Segons De la Rosa, aquesta dependència passada del ministre el convertia en una personalitat de dubtosa discreció per mantenir en secret determinades operacions relacionades, precisament, amb els Pujol.

Fernández Díaz va negar ahir haver avisat mai la família Pujol que estava sent investigada per les forces de seguretat. En un acte a Múrcia, i després de ser preguntat per si coneixia els negocis de la família Pujol, el ministre va afirmar: «No sé de què m'estan parlant. Si això ho ha dit alguna persona no hi tinc res a dir. Responc a qüestions que diguin persones serioses i que diguin coses serioses. És evident que la justícia està actuant tant a Barcelona com a l'Audiència Nacional i no tinc res més a dir.