NEGOCIACIONS A ANDALUSIA

La direcció de Podem nega "condicions" per a la investidura de Susana Díaz

Teresa Rodríguez insisteix a dir que sí que hi ha "línies vermelles" per recolzar la candidata socialista

Susana Díaz i la candidata de Podem, Teresa Rodríguez, durant la reunió que van mantenir dijous passat, 26 de març.

Susana Díaz i la candidata de Podem, Teresa Rodríguez, durant la reunió que van mantenir dijous passat, 26 de març. / EFE / RAÚL CARO

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Les diferències entre la direcció nacional i la regional, o bé la simple imperícia, han provocat aquest dilluns un nou front a Podem a compte de la investidura del nou president de la Junta d'Andalusia. La direcció nacional va assegurar al matí que el partit no planteja "línies vermelles" per donar el seu suport a la socialista Susana Díaz, cosa que contradeia la líder a Andalusia, Teresa Rodríguez, que la setmana passada sí que es va mostrar contundent al parlar de "condicions" per començar a dialogar.

Va ser la secretària de coordinació del partit, Àngela Ballester, membre de l'executiva, qui va obrir la polèmica a l'assenyalar en roda de premsa que encara que el diàleg seguia obert després de la primera presa de contacte de la setmana passada, no s'han establert "línies vermelles". "No són condicions, són les propostes que llancem a Susana Díaz. La pilota és al seu terrat", va insistir a dir a preguntes dels periodistes en l'habitual roda de premsa dels dilluns, i va deixar que encara no s'ha adoptat una postura respecte a la investidura.

La posició del partit en aquell debat no és intranscendent, atès que el PSOE necessita, si no el vot a favor, almenys l'abstenció de Podem (15 escons) o Ciutadans (9) i IU (5 més) per aconseguir la investidura de Díaz com a presidenta de la Junta per majoria simple. Els seus 47 diputats es revelen insuficients per aconseguir la majoria absoluta en primera volta i compten ja amb el no rotund del PP (33 escons).

CHAVES I GRIÑÁN

Tant Ciutadans com el partit de Pablo Iglesias han reclamat la dimissió dels expresidents Manuel Chaves José Antonio Griñán, imputats pel cas de corrupció dels ERO fraudulents, per començar a negociar. Rodriguez suma la reducció d'alts càrrecs per contractar més professionals en sanitat i educació i l'obligació de les entitats bancàries que treballin amb la Junta d'Andalusia de no desnonar famílies sense recursos. Des del PSOE-A, el secretari d'organització va reconèixer que algunes de les propostes formulades en aquella primera ronda de contactes amb la resta de partits dijous passat eren "perfectament assumibles", cosa que donava a entendre que seria possible tancar un acord.

Però les paraules de Ballester xoquen amb les de la mateixa Rodriguez, que després de la seva reunió amb Díaz va asseverar que les mesures plantejades sí que eren "línies vermelles" o condicions innegociables per començar a dialogar. Després de la compareixença de Ballester, la representant andalusa de Podem ha insistit a les xarxes socials que sí que són condicions. "No facilitarem un govern que vagi en contra dels andalusos", ha apuntat al seu compte de Twitter.

Notícies relacionades

Des del seu entorn van apuntar a una possible fallada de comunicació fruit de la inexperiència de Ballester, encara que esperaven que "no es tornés a repetir". Mentrestant, des de l'equip de Podem van insistir a dir que no es tracta de cap tipus de desautorització o enfrontament entre els dos corrents del partit, i van assenyalar que tècnicament no es poden considerar condicions "perquè no es busca un repartiment de butaques", sinó propostes de sentit comú "per millorar les condicions de vida dels andalusos i obrir la porta a la negociació".

"Sense aquestes idees serà molt difícil entendre'ns. Però queda molt de procés, queden moltes converses i encara estan les converses en marxa", va asseverar a la tarda el número 2 de Podem, Iñigo Errejón. "Em sembla en tot cas que són idees que molts ciutadans, hagin votat el que hagin votat, poden compartir", ha dit.