El PSOE recorrerà davant el Constitucional la 'llei mordassa' i la presó permanent revisable

Els socialistes consideren que el Govern s'inclina per lleis que restringeixen els drets individuals i la llibertat d'expressió, i donen prioritat a les sancions

1
Es llegeix en minuts

El PSOE presentarà els pròxims dies recursos davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de seguretat ciutadana i els articles del nou Codi Penal que estableixen la presó permanent revisable com a màxima pena.

El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, ha anunciat la interposició dels dos recursos després que el Congrés aprovés aquest dijous de forma definitiva les dues lleis.

En una roda de premsa al Congrés, Hernando ha criticat l'actitud del Govern d'inclinar-se per lleis que restringeixen els drets individuals i la llibertat d'expressió i donen prioritat a les sancions. En el cas de la llei de seguretat ciutadana, qualificada per l'oposició com a 'llei mordassa', el PSOE considera que és "tornar a l'estat policial" que vulnera diversos articles de la Constitució (18, 21, 25, 24 i 104).

"El Govern vol condemnar el dissident, l'adversari ideològic. El seu objectiu és desencoratjar la protesta, la dissidència i els ciutadans que es queixen legítimament per les mesures i les polítiques del Govern i de les administracions", ha censurat Hernando. Segons ell, amb la nova llei, "les llibertats són menys i hi ha més vulneració dels drets".

El portaveu socialista ha opinat que la norma fixa com a principal funció de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat la seguretat, en lloc de ser garants dels drets i llibertats, i els amplia la cobertura per actuar al marge del jutge.

"CADENA PERPÈTUA"

Pel que fa a la presó permanent revisable, el portaveu del PSOE ha justificat el recurs pel fet que afecta "la dignitat de les persones" i incompleix els principis de reinserció i reeducació dels condemnats. Segons el PSOE, la que considera una "cadena perpètua" vulnera els articles 9.3, 10, 15 i 25.2 de la Carta Magna i és "absolutament innecessària" quan a Espanya ja es fixa una pena de 40 anys per als delictes més greus.

Notícies relacionades

Hernando ha recordat que Espanya té una de les taxes de criminalitat més baixes de la UE, i per això no veu la conveniència d'endurir les penes.

La intenció del PSOE és reunir-se els pròxims dies amb col·lectius socials per explicar-los els motius dels dos recursos i que puguin fer aportacions. Hernando també ha convidat els altres partits de l'oposició a sumar-se a les apel·lacions davant el TC, que es registraran en un termini de "dues o tres setmanes".