Interior ordena investigar els tuits catalanòfobs contra les víctimes de l'accident aeri

Una associació d'advocats i juristes impulsa una denúncia contra els responsables d'aquests missatges vexatoris

Mossos segueix la pista de 17 perfils ofensius durant la tragèdia a les xarxes socials

Alguns exemples de tuits catalanòfobs després de la tragèdia de Germanwings.

Alguns exemples de tuits catalanòfobs després de la tragèdia de Germanwings.

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / MAYKA NAVARRO / MANUEL VILASERÓ / BARCELONA

El ministre de l'InteriorJorge Fernández Díaz, ha ordenat a les Forces de Seguretat que investiguin l'origen i als autors dels comentaris ofensius que alguns usuaris de les xarxes socials han abocat contra les víctimes de l'accident aeri de la companyia Germanwings, segons han informat fonts del Ministeri de l'Interior. Paral·lelament, l'associació d'advocats i juristes Drets ha impulsat una denúncia contra els autors dels tuits catalanòfobs i després de l'aparició ahir dels primers missatges en aquest sentit va fer una crida, tant a Facebook com a Twitter, per recollir el màxim nombre de missatges vexatoris. A més, els Mossos d'Esquadra també han obert unes diligències contra 17 perfils en les xarxes socials que les hores posteriors a la tragèdia van elaborar 24 tuits ofensius amb les víctimes de l'accident.

Segons ha explicat el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, després de la reunió del gabinet de crisi creat pel Govern, a més de l'"evident crueltat" dels missatges, aquests poden ser constitutius dels delictes d'odi tipificats al Codi Penal i que si així resultés aquests es denunciaran davant l'autoritat judicial.

La majoria d'aquests missatges s'han publicat a Twitter i els seus autors hi celebraven o es mofaven de les víctimes catalanes. Molts usuaris d'aquesta xarxa estan reenviant aquests tuits als comptes oficials de la Policia Nacional i dels Mossos per denunciar-los. Aquests són alguns dels comentaris publicats a la xarxa social:

Drets considera que els missatges podrien podrien ser constitutius d'un delicte de provocació i incitació a l'odi i la violència contra un col·lectiu, tipificat en l'article 510 de Codi Penal. L'associació ja ha rebut més de 500 'e-mails' des que dimarts va llançar la crida per recollir els comentaris ofensius. Després del buidatge, creuen que podran identificar més de 100 usuaris diferents contra els quals es presentarà la denúncia davant la fiscalia. La seva intenció és presentar-la demà dijous.

L'intendent dels Mossos d'Esquadra Xavier Porcuna ha explicat a aquest diari que la policia de la Generalitat "no podia mirar cap a una altra banda" davant uns missatges tan ofensius en uns moments tan "dramàtics". I ha explicat que els Mossos estan treballant amb la Fiscalia contra l'odi per acabar de delimitar l'abast dels missatges i si són constitutius de delicte. "Tolerància zero contra les faltes de respecte. No s'hi val tot i a les xarxes socials tampoc", ha dit Porcuna.

PRECEDENTS

Drets, una entitat de juristes sense ànim de lucre creada el mes d'octubre passat, ja va presentar al novembre una denúncia contra 100 usuaris de Twitter que havien llançat a la xarxa social missatges catalanòfobs. De moment, ha sigut admesa a tràmit, però estan pendents dels pròxims passos de la fiscalia.

Notícies relacionades

En el cas dels missatges arran de la tragèdia de Germanwings, Drets reclama a Interior la mateixa contundència que va mostrar en el cas d'Isabel Carrasco, la presidenta de la Diputació de Lleó assassinada el maig del 2014, quan als pocs dies va ordenar la detenció d'un jove de Bellreguard (València), que a través de Twitter va animar a seguir matant polítics. A més, es van imposar multes a altres tuiters que van escriure missatges vexatoris.

L'associació entén que, en ocasions, és difícil identificar els usuaris de Twitter, però recorda que tant la policia com la fiscalia tenen les eines per obligar la xarxa social a identificar aquestes persones.