Andalusia decideix avui el seu futur en les eleccions més obertes de la seva història

Uns 6,5 milions d'andalusos estan cridats a les urnes

La candidata del PSOE, Susana Díaz, celebra la seva victòria a les eleccions andaluses. / MARCELO DEL POZO (REUTERS)

La candidata del PSOE, Susana Díaz, celebra la seva victòria a les eleccions andaluses.
Susana Díaz (PSOE), Juan Manuel Moreno Bonilla (PP), Antonio Maíllo (IU), Teresa Rodríguez (Podem) i Juan Marín (Ciutadans).
D’esquerra a dreta, els candidats Susana Díaz (PSOE), Juan Manuel Moreno (PP), Antonio Maíllo (IU), Teresa Rodríguez (Podem) i Juan Marín (Ciutadans).

/

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +
Óscar Toral
Óscar Toral

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Andalusia obre aquest diumenge l'intens calendari de votacions del 2015 i s'enfronta a la jornada electoral més oberta dels últims anys, un primer test en què es mesurarà la fortalesa dels partits tradicionals davant l'avanç de formacions que encara no tenen clar el seu futur. Gairebé 6,5 milions de ciutadans estan cridats a votar en les desenes eleccions a la comunitat de l'etapa democràtica, una jornada en què els líders de les cinc forces polítiques amb més opcions d'aconseguir representació parlamentària s'estrenen com a candidats a la presidència de la Junta d'Andalusia del total de 22 partits que es presenten.

09.00 h. Obren els col·legis electorals. Les previsions meteorològiques apunten que serà una jornada plujosa i amb vent, un factor que no combina bé amb el 40%  d'indecisos a qui totes les formacions han intentat atraure en aquesta campanya electoral, conscients que poden acabar d'inclinar la balança cap a un costat o l'altre. Segons les dades ofertes per la Junta d'Andalusia, seran 6.496.685 persones, un 1,4% més que el 2012, els andalusos amb dret a vot en alguna de les 9.873 meses electorals instal·lades en 3.385 col·legis dels 772 municipis andalusos. D'aquests, 6.286.917 resideixen a Espanya i 209.768 viuen a l'estranger de manera permanent. El vot per correu ha sigut sol·licitat per 94.940 andalusos, dels quals només 948 es troben desplaçats en altres països. Per evitar incidents, la jornada electoral estarà vigilada de prop per 10.094 agents de la Guàrdia Civil, 6.766 de la Policia Nacional, 2.520, de la Policia Local i 301 efectius de la Policia autonòmica.

Si bé en els últims comicis autonòmics només el PP, el PSOE IU van aconseguir representació entre les 33 candidatures presentades (davant les 23 actuals), en els d'aquest diumenge les enquestes preveuen una forta irrupció de Podem i Ciutadans. Per poder formar Govern, la candidata socialista Susana Díaz no en tindrà prou pactant amb IU, com fins ara, ni tampoc amb Ciutadans. 

Notícies relacionades

Segons un recent sondeig del CIS, l'arc parlamentari andalús quedaria molt més fragmentat que l'actual i el PSOE tornaria a guanyar els comicis que va perdre el 2012 davant el PP, encara que es quedarà lluny de la majoria absoluta. Així, el partit de Díaz aconseguirà el 34,7% dels vots i 44 escons davant el 39,5% d'escrutinis i 47 diputats de fa tres anys. Les enquestes també preveuen una forta caiguda del PP: amb 15 punts menys que en els anteriors comicis el candidat popular Juan Manuel Moreno Bonilla aconseguirà només el 25,7% de vots i 34 escons, davant el 40,7% desuports i 50 seients al Parlament aconseguits el 2012 pel llavors aspirant Javier Arenas. 

El sondeig del CIS reflecteix l'auge de Podem, amb Teresa Rodríguez com a cap de cartell: l'estudi li atorga entre 21 i 22 diputats i un 19,2% de vots. Ciutadans, liderat per Juan Marín, també irromp amb força i obté el 6,4% de les paperetes i 5 escons. L'enquesta preveu per a Izquierda Unida i Antonio Maíllo, el seu candidat, una autèntica desfeta: de l'11,3% dels vots i 12 diputats del 2012 passarà a un 6,6% de suports i 4-5 diputats a causa de l'arribada de Podem i de la seva coalició de govern amb el PSOE.