CAMPANYA ELECTORAL ANDALUSA

Anguita crida IU a allargar la mà a Podem per formar una unitat popular

El veterà dirigent reapareix en un míting a Màlaga i diu que els que voten lladres "són coresponsables" de la corrupció

Julio Anguita, en el seu míting d’aquest dimecres a Màlaga.

Julio Anguita, en el seu míting d’aquest dimecres a Màlaga. / EFE / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Entre aclamacions i aplaudiments, el veterà dirigent d'IU Julio Anguita ha reaparegut aquest dimecres a la tarda en un míting de campanya a Màlaga per demanar el vot per a Antonio Maíllo en les eleccions andaluses. "Jo vull un representant així. No que em parli de treballadors oprimits, sinó de passets a fer per canviar això suaument i que els digui als treballadors que també han de batallar", ha dit. Anguita ha animat el seu partit a allargar la mà a la resta de forces d'esquerra, com Podem, per, després de les eleccions, formar una unitat popular que exerceixi de contrapoder i pugui "llençar democràticament el règim" de la transició, que "va morir de càncer".

Amb un auditori ple --s'han omplert dos salons i el hall del Palacio de Congresos de Màlaga--, Anguita ha recorregut la seva llengua més àcida i ha ironitzat amb els que deien que estava retirat de la política, perquè aquesta "s'entén només com estar ocupant una butaca de regidor, alcalde, diputat o ministre". "Quan un ésser humà mira al voltant i decideix lluitar per canviar el que no li agrada, ja està fent política", ha dit, "i quan pensa que no hi ha solució, però batalla, està fent també política, però de dretes".

Anguita s'ha mostrat molt dur amb la corrupció. Ha retret que els que "voten els lladres, en són coresponsables". "La gent que vota els lladres i torna a donar el vot als mateixos que els enganyen em fan por", ha dit, "perquè sobre ells es munten la dictadura i la corrupció". I ha carregat contra els que es defineixen com a "apolítics", a qui ha qualificat d'"infanteria del capitalisme".

COALICIÓ PP-PSOE

Notícies relacionades

Amb la vista fixada en les pròximes eleccions generals, ha defensat que IU és "el futur dels espanyols, que no tenen horitzons" en el panorama actual, en què ha pronosticat que ja està tot preparat per a una gran coalició PP-PSOE, amb una Espanya "a punt de desaparèixer com a país independent" i entregada al mercat i la banca després de la reforma de l'article 135 de la Constitució, "un delicte d'alta traïció", segons l'ha qualificat. "Som un país intervingut econòmicament, sense autoritat internacional i sense dignitat", ha lamentat, per inquirir a continuació es "patriotes de desfilada i bandera que teniu els diners dels vostres impostos a l'estranger". "¿Aquest és el país que voleu?", ha preguntat.

En aquest punt, Anguita ha assegurat que aquesta situació "no la canvia una força sola, és impossible", posant com a exemple les dificultats de Syriza a Grècia davant la Unió Europea (UE). "Els governs han de tenir el suport del poble al carrer, parlant de dignitat", ha insistit, "i amb el nostre poble sí que podem canviar". Així, ha demanat als seus que allarguin la mà a la resta de forces d'esquerres, com Equo o Podem, perquè és l'única opció per "ensorrar democràticament aquest règim", perquè els ciutadans han de reflexionar i saber que la "transició va morir de càncer".