El Govern aplaudeix la sentència contra els atacs a diputats

Homs critica ERC per demanar entrar en el Govern i evita confirmar la futura funció del jutge Vidal

El portaveu del Govern, Francesc Homs, i el president, Artur Mas, en la reunió del Consell Executiu.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, i el president, Artur Mas, en la reunió del Consell Executiu. / EFE / TONI ALBIR

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha aplaudit aquest dimarts la sentència del Tribunal Suprem que anul·la la sentència de l'Audiència Nacional sobre el setge al ParlamentTribunal Suprem i condemna a tres anys de presó vuit dels acusats pels atacs i intimidació de diputats a les portes de la Cambra.

Homs ha afirmat, a l'espera de conèixer els detalls de la sentència, que "una part molt notable de la ciutadania de Catalunya no entenia que es quedés en res el que va passar al Parlament anys enrere, en què hi va haver expressions violentes i intimidació". El portaveu ha reivindicat la necessitat de defensar els representants de la sobirania del país perquè "hem de ser molt exigents a l'hora d'exigir que això es respecti escrupolosament per no posar en risc les regles de la democràcia que tenim tots per expressar els nostres punts de vista".

El portaveu ha opinat que existia "un sentiment molt majoritari" que els fets no podien passar "com si no fos res", però ha evitat valorar el grau de severitat de la condemna.

Els fets van tenir lloc quan algunes persones van intimidar i van atacar diputats en una concentració de protesta a les portes del parc de la Ciutadella amb motiu de la votació dels pressupostos el juny del 2011.

CRÍTICA A JUNQUERAS

Notícies relacionades

Per una altra banda, Homs ha criticat el líder d'ERCOriol Junqueras, per tornar a reclamar l'entrada del seu partit en el Govern i l'ampliació del nombre d'assessors externs d'Esquerra a l'Executiu català. "El moment d'entrar al Govern era quan teníem tota una legislatura al davant, quan hi ha capacitat d'incidir en les coses. Aquesta insistència és sorprenent. Quan es té ganes de fer les coses seriosament, en aquell moment ERC ho va declinar", ha afirmat Homs, que també ha deixat clar que els tres assessors d'ERC són part d'un conjunt de més de 20 assessors interns i externs dedicats a l'anomenada transició nacional. Homs tampoc ha volgut concretar la funció que pugui tenir el jutge Santiago Vidal en la creació de les anomenades estructures d'Estat en l'àmbit de la justíciaSantiago Vidal .

RELATIVITZAR LES ENQUESTES

Respecte a la baixada de l'independentisme en l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinióindependentisme , Homs ha relativitzat la dada afirmant que la situació està "fifty-fifty", igualada, i per això li ha tret importància, i ha ironitzat sobre la previsió del president del Govern, Mariano Rajoyrespecte al fet que d'aquí un any el debat sobiranista estarà molt menys actiu. "Totes les previsions de Rajoy i els dirigents del PP sobre Catalunya han acabat sent equivocades, ja es veurà", ha afegit.