El gihad al teu carrer

Molts policies assisteixen a xerrades sobre gihadisme perquè es troben en el punt de mira

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / BARCELONA

Curiosament, el primer que se'ls ensenya als policies locals i als mossos de seguretat ciutadana que assisteixen a conferències sobre gihadisme és una cosa que ja saben: que per als gihadistes ells, els policies, són el principal objectiu. Una prova d'això és el policia assassinat a sang freda després de l'atac contra la revista Charlie Hebdo o el missatge penjat en fòrums gihadistes en què es fa una crida als terroristes a Europa a segrestar un agent i gravar-ne la decapitació.

En una sessió formativa que va tenir lloc fa dues setmanes a Badalona, organitzada per la Plataforma Sindical Unitària en col·laboració amb el Sindicat de Policia de Catalunya, es va insistir que, quan actuen a Europa, els gihadistes busquen cops mediàtics com atemptar contra jueus o contra símbols de l'Estat. «I a Catalunya el símbol de l'Estat que tenen més a mà és el policia», explica un dels conferenciants.

A la sala, als 225 policies locals, mossos i policies nacionals que hi van assistir se'ls va explicar l'amenaça a nivell local que constitueix l'Estat Islàmic. Com a aperitiu, el conferenciant va mostrar dues fotos d'un noi. En una se'l veia a Síria, on s'ha unit a l'Estat Islàmic. En una altra, el mateix noi es fa una foto a la parada de metro de La Salut. «Es tracta de fer-los entendre que el perill gihadista no és una cosa llunyana. Que el gihad és als carrers que ells patrullen», diu el ponent.

«No es tracta d'ensenyar-los tècniques policials. Ni d'oferir una classe sobre la història del gihadisme. S'ha d' anar al que els interessa. Se'ls ajuda a entendre què hi ha al cap d'un gihadista, per què l'Estat Islàmic té tant èxit i què pot fer que un noi d'aquí es vulgui unir a ells», afegeix.

A més, s'insisteix en la necessitat que la policia «generi empatia» amb aquests col·lectius. «No pot ser que molts agents no tinguin ni idea del que és l'Islam, ni de quines són les festes dels musulmans. Aquest col·lectiu forma part de la nostra societat. S'ha d'anar més enllà del burca i saber coses de la seva cultura. I si es poden conèixer expressions de cortesia en el seu idioma, molt millor», aconsella.

El conferenciant va desmuntar el tòpic que gel·laba i barba llarga són indicadors d'extremisme. «Molts gihadistes són avui joves conversos que vesteixen a l'estil occidental», va dir el ponent. La nova realitat del gihadisme posa sobre la taula altres elements als quals la policia ha de prestar atenció.

Els grans oblidats

Notícies relacionades

Fins ara, policies locals i mossos de seguretat ciutadana han sigut els grans oblidats a l'hora de rebre formació sobre el gihadisme, que es donava només als agents de les unitats d'informació. Aquestes carències formatives deixaven els agents desprotegits. A més, la falta de coneixement els impedeix poder interpretar correctament senyals que poden indicar fenòmens de radicalització.

«Per la seva seguretat i per la dels ciutadans, aquestes xerrades que es donen als policies locals s'han d'estendre a tots els mossos», reclama David Miquel, portaveu de l'SPC, que també va participar en la xerrada.