El PP aplaudeix la decisió del Constitucional contra la llei de consultes

"Quan les decisions es prenen per unanimitat és que alguna cosa passa", afirma Rajoy des de la tribuna del Congrés

El PSOE reclama una "sortida política i negociada" al conflicte català i ICV demana a populars i socialistes que admetin el dret a decidir

El diputat d’ERC Alfred Bosch, aquest dimecres, durant el debat de l’estat de la nació al Congrés.

El diputat d’ERC Alfred Bosch, aquest dimecres, durant el debat de l’estat de la nació al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / MADRID

Diputats del PP al Congrés, durant el debat de l'estat de la nació, han aplaudit aquest dimecres quan el diputat d'ERCAlfred Bosch, ha anunciat la decisió del Tribunal Constitucional de declarar inconstitucional dos preceptes de la llei catalana de consultes no refrendàries, així com el decret de convocatòria de la consulta del 9-N.

Bosch ha anunciat la decisió de l'alt tribunal i això ha arrencat aplaudiments a la bancada popular. I davant aquesta reacció el diputat d'Esquerra ha comentat, durant la seva intervenció: "Molt bé, vostès aplaudeixen això, aplaudeixen que declarin inconstitucionals els actes de 2,3 milions de persones que van anar a votar, i que van votar que sí i que van votar que no. Això ho aplaudeixen". "Anem bé, jo també l'estimo molt però amb aquesta gent es fa difícil, això nostre és impossible, amb gent que disfruta prohibint que la gent voti el que vulgui, és molt trist", ha afegit Bosch dirigint-se al president del Govern, Mariano Rajoy.

En la seva rèplica, Rajoy ha eludit comentar la sentència del Constitucional però ha subratllat que en una democràcia "és molt important" que els governants acatin les lleis. "Si volen reformar la Constitució, hi ha mecanismes", ha subratllat. "El que més m'agrada és que es respecti la llei. I les decisions dels tribunals, a vegades ens agraden i a vegades no, però quan les decisions dels tribunals es prenen per unanimitat és que alguna cosa passa", ha afegit.

EL TRET PER LA CULATA

El diputat del PP Pablo Casado ha afirmat en relació amb aquesta decisió del TC que "aquesta institució ha donat la raó al Govern, que sempre ha defensat que la Generalitat s'ha de dedicar a resoldre els problemes dels catalans i no a dividir la ciutadania catalana". "El tret li ha sortit per la culata", ha afegit Casado.

El portaveu del PSOEAntonio Hernando, ha assegurat que el seu partit respecta les sentències. "Sempre hem dit que no encaixava en l'ordenament jurídic", ha afirmat abans de matisar que s'ha de donar "una sortida política" al conflicte català.

El diputat del PSC al Congrés, Joan Rangel, que també ha reclamat una sortida política i negociada al conflicte, ha afirmat que "el Constitucional ha anul·lat el que va més enllà de l'àmbit competencial de la Generalitat".

Preguntat sobre el suport del PSC a la llei de consultes ha afirmat que el seu partit la va votar "argumentant que la llei s'havia d'utilitzar per al que estava previst i vam advertir que les intencions del Govern català anaven més enllà de l'abast de la llei". El diputat socialista ha assegurat que el PSC va defensar que aquesta norma "podia ser útil per a consultes no referendàries en les competències catalanes". "No coneixem a fons el que diu el Constitucional però el rerefons és que el que s'anul·len són consultes generals que poden afectar l'estructura de l'Estat, que haurien de fer-se via referèndum", ha afegit.

SOLUCIÓ POLÍTICA A UN PROBLEMA POLÍTIC

Per la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA al Congrés, Joan Coscubiela, ha afirmat que "aquest és un problema polític que només té solució política, el Constitucional podrà anul·lar la llei de consultes però el que no podrà anul·lar mai és la mobilització ciutadana que es va produir el 9 de novembre a Catalunya".

Coscubiela ha fet una crida que "el Govern, el PP, el PSOE entenguin que a la democràcia no se li poden posar portes i que el dret a decidir és una opinió absolutament majoritària de la ciutadania de Catalunya i tard o d'hora trobarà la seva via".

Notícies relacionades

Des de Barcelona, el secretari general i portaveu de Ciutadans, Matías Alonso, ha considerat que la decisió del TC suposa que l'Estat de dret a Espanya "segueix vigent". Alonso, que ha qualificat el 9-N d'"engany col·lectiu" als ciutadans catalans, ha criticat el Govern central per "no fer el que havia de fer", que en la seva opinió passava per evitar que se celebrés la consulta.

Per la seva banda, el diputat de la CUP David Fernàndez ha considera que la sentència "arriba tard" perquè la resposta ja es va donar el 9 de novembre passat. Fernàndez ha proclamat, a més, la "insubordinació tranquil·la, pacífica i democràtica" de la seva força política cap al TC, un tribunal al qual ha assegurat que la CUP "no reconeix cap mena d'autoritat política, social, jurídica o moral sobre el poble català".