l'estat de la nació els partits emergents

Iglesias repta el president del Govern a un cara a cara

El secretari general de Podem ja es presenta com el líder de l'oposició

Promet crear un impost per a rics i una bateria d'ajudes als autònoms

Iglesias repta Rajoy a un cara a cara quan i on vulgui, durant el míting d’aquest dimecres a Madrid. / DAVID CASTRO VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Els edificis no es mouen però ahir Pablo Iglesias va aconseguir traslladar el Congrés dels Diputats al Círculo de Bellas Artes, on es va comportar com a líder de l'oposició, va desconstruir el discurs triomfalista de Mariano Rajoy i va metrallar amb una bateria de promeses que no sonen a nou, però que van aconseguir arrencar una ovació eixordadora entre les mil persones que van presenciar l'altre debat de l'estat de la nació. Aquest, però, fora del Parlament.

Envoltat per la cúpula del partit -a excepció de Juan Carlos Monedero, que no va assistir a l'acte-, Iglesias va ser rebut amb crits de «¡Pablo president!» i, després de projectar part del discurs de Rajoy de dimarts, s'hi va dirigir per dir-li que han demostrat ser «un Govern inútil». El secretari general de Podem es va comportar des del minut u com el líder de l'oposició, que «per circumstàncies excepcionals no està al Congrés» i va reclamar al president un cara a cara a la televisió «quan vulgui i on vulgui». A l'espera d'aquest duel, Iglesias va reptar Rajoy a anar amb ell a veure el país real que pateix la crisi i que el cap de l'Executiu no reflecteix en els seus discursos. «Vingui amb mi a on hi ha la gent, vingui a conèixer la realitat del meu país», li va dir.

Notícies relacionades

REBUIG A LES AMENACES / ¿Quin és el país d'Iglesias? El de ciutadans delmats per la crisi, empobrits per l'austeritat que la troica va aconseguir imposar gràcies a la falta d'autoritat dels polítics espanyols a Brussel·les. «I per als que estan morts de por amb les amenaces: a nosaltres no se'ns pot amenaçar». Iglesias va analit-zar la situació econòmica i va perfilar una mica més un paquet de mesures inspirades en l'esborrany que va presentar abans de final d'any. Entre les mesures, un impost per a rics, polítiques contra el frau, quitacions del deute, un pla per evitar el sobreendeutament, una llei de segona oportunitat, i una bateria d'iniciatives per recolzar els autònoms.

«Introduirem un impost sobre la riquesa, un impost a les grans fortunes. Perquè la renda es pot amagar en un paradís fiscal, però és més complicat emportar-se'n la mansió a Suïssa. Els ho pot preguntar als extresorers del seu partit», va llançar Iglesias, que va posar com a exemple la taxa establerta pel Govern francès a les grans fortunes. «Volem ser un país seriós, no de xoriços on hi hagi càrrecs polítics negociant amb empresaris en reservats de restaurants o en llotges de camps de futbol», va anunciar en un al·legat contra la corrupció que va ser el cor d'un discurs en què va obrir el partit a tots els ciutadans. «Vinguin d'on vinguin».