INVESTIGACIÓ D'UNA TRAMA DE CORRUPCIÓ

Extraviat un sumari del 'cas Bárcenas'

L'expedient va desaparèixer mentre era traslladat a l'Audiència de Madrid

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

En recerca i captura. Un jutjat de Madrid ha obert una investigació per intentar esbrinar si hi ha hagut «un error o un funcionament anormal» en la pèrdua del sumari sobre l'esborrament dels ordinadors que Luis Bárcenas utlitzava a la seu del PP. L'expedient judicial es va extraviar durant el trasllat des d'un jutjat d'instrucció fins a l'Audiència de Madrid, que ha de resoldre els recursos de les acusacions contra l'arxivament d'aquesta causa.

La desaparició s'ha conegut després que una de les acusacions comuniqués al jutjat número 32 de Madrid que a l'Audiència Provincial no tenien el sumari i que, per tant, no havien rebut el seu recurs contra l'arxivament d'aquest cas dictat pel jutge d'instrucció l'octubre del 2013. Llavors va ser quan el secretari judicial va intentar descobrir on eren, però només va poder acreditar que una funcionària el va informar que havia remès aquesta causa al deganat dels jutjats de Madrid el 27 de febrer del 2014, i que aquest òrgan li havia comunicat que l'havia enviat  a l'Audiència un mes més tard.

No obstant, el deganat sosté que no ha rebut aquest procés i que, per tant, no l'ha pogut enviar a l'Audiència Provincial de Madrid. Davant d'aquesta situació, el jutjat ha buscat una sortida d'urgència.

Divendres que ve, les parts personades en aquesta causa han sigut citades per reconstruir el sumari. Cadascuna d'elles haurà d'entregar una còpia dels escrits que han presentat, i de les resolucions que se'ls va notificar al seu dia pel jutjat.

ELS DELICTES / Així mateix, el jutge Pablo Ruz haurà de tornar a enviar  una còpia de les investigacions que va portar a terme després que es descobrís, l'agost del 2013, que el PP havia esborrat els discos durs dels ordinadors del despatx de Bárcenas a la seu central l'abril d'aquell any, just després que l'extresorer denunciés el seu antic partit per robatori per no haver-lo deixat recollir aquests aparells així que es va tenir coneixement, mesos enrere, dels anomenats papers de Bárcenas.

Notícies relacionades

El togat de l'Audiència Nacional es va inhibir en favor dels jutjats de Madrid al no ser competent per investigar aquests fets que, en la seva opinió, podien ser constitutius d'un delicte de danys informàtics o d'encobriment.

La direcció del partit de Mariano Rajoy va explicar al seu dia que va procedir a formatejar els discos durs dels ordinadors del seu extresorer i exsenador perquè era la pràctica habitual que seguia amb tots els seus exempleats. Les acusacions no es van creure aquesta versió i han sol·licitat a l'Audiència Provincial que reobri el cas al considerar que en els ordinadors esborrats es troben «arxius que poden ser d'interès», malgrat que els tècnics ja van explicar al jutge Ruz que la recuperació d'aquests discos durs és una missió impossible.