Falciani s'uneix a Podem i elaborarà un informe contra l'evasió fiscal

El partit de Pablo Iglesias descarta la dimissió de Monedero perquè "no és una qüestió d'ètica, sinó d'estètica"

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / BARCELONA

Podem ha anunciat aquest dilluns que Hervé Falciani, l'enginyer de HSBC que va fer pública la famosa llista d'evasors fiscals, elaborarà un informe per al partit, un estudi que es traduirà en propostes concretes per al programa electoral. Aquesta mateixa tarda, el secretari general, Pablo Iglesias, conversarà amb Falciani per videoconferència per perfilar les línies d'un estudi que analitzarà l'evasió fiscal no només a Espanya, sinó també a Bèlgica, Itàlia i Grècia.

Sobre el 'cas Monedero', Podem no es planteja un cessament ni una dimissió. El secretari de participació interna, Luis Alegre, ha explicat que si el número tres del partit, Juan Carlos Monedero, va fer el 27 de gener una declaració complementària d'IRPF "va ser per veure's assenyalat pel ministre d'Hisenda". Alegre ha assegurat que el cofundador de Podem ja havia realitzat la tributació per l'impost de societats i que posteriorment tenia previst abonar l'impost pel pagament de dividends. Segons ha explicat, l'import --encara que en diferit pels dos pagaments-- és el mateix que el pagament únic per IRPF que Monedero va pagar fa dues setmanes després de la pressió mediàtica i les insinuacions d'una investigació d'Hisenda. "Ho va fer per aclarir qualsevol ombra de dubte", ha al·legat.

Alegre també ha assegurat que Monedero ha enviat al llarg d'aquest dilluns els seus extractes bancaris a les redaccions dels mitjans de comunicació per demostrar que són falses les informacions que publica aquest dilluns 'El Mundo', on informa dels saldos dels comptes corrents del dirigent. Alegre ha insistit que les informacions que han aparegut sobre Monedero són errònies i que Podem considera que el seu cas "no es tracta d'una qüestió d'ètica, sinó d'estètica". També ha criticat l'actuació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui ha acusat de filtrar informacions. "No hi ha cas", ha dit el responsable de Participació, que ha acusat Cristóbal Montoro d'actuar "com un delegat de Génova" en lloc de com un ministre al servei de tots els ciutadans.

MÀ ESTESA A SÁNCHEZ

Notícies relacionades

Alegre ha assegurat que en la reunió de l'executiva d'aquest dilluns no s'ha analitzat el desmembrament d'IU ni la possibilitat de concórrer als comicis autonòmics en una altra plataforma que no sigui la seva pròpia marca. Malgrat això, Alegre ha insistit que "Podem concorrerà amb la seva pròpia papereta a les autonòmiques", i ha tancat així les possibilitats d'una suma de sigles, com proposa l'exdiputada d'IU Tania Sánchez. Alegre ha admès que Sánchez és "una persona extremadament valuosa" i ha tornat a dir que hi ha la mà estesa, però la seva negativa a renunciar a les sigles Podem a la Comunitat de Madrid implica que l'única opció de Sánchez seria integrés en el partit lila a través d'unes primàries.

L'executiva també ha analitzat la victòria de Teresa Rodríguez en les primàries per elegir la candidata de Podem que lluitarà per guanyar les eleccions a Teresa Rodríguez Andalusia el 22 de març. La de Rota ha aconseguit el 80% dels vots i encara que representa el sector crític del partit, es presentava amb l'aval de la direcció, després d'aconseguir un consens amb els d'Iglesias.