Rajoy utilitza l'economia davant de Mas i Podem

El president demana «estabilitat» i no «radicalitat» per sortir de la crisi

Critica l'avançament electoral del 27-S i que Iglesias «pinti una Espanya negra»

Rajoy augura com a mínim un milió de llocs de treball entre el 2014 i el 2015. / AFP / JOSEP LAGO / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Amb els grecs no va funcionar diumenge passat perquè els grecs ja havien saltat aquesta pantalla. Amb els escocesos, en canvi, diversos estudis indiquen que la por a les conseqüències econòmiques va ser crucial per capgirar les enquestes i que els independentistes perdessin el referèndum del 18 de setembre. Mariano Rajoy no permet ni tan sols que hi hagi una consulta d'autodeterminació a Catalunya, però fa mesos que fa campanya pel no amb l'advertència d'endinsar-se en noves turbulències financeres just quan es veu llum al final del túnel. Aquesta serà la mateixa estratègia que en el pròxim cicle electoral utilitzaran els populars per intentar matar dos pardals d'un tret: Podem i el sobiranisme català.

El president del Govern espanyol va tornar ahir a Barcelona per clausurar un fòrum sobre ocupació i reducció d'impostos creat expressament amb la finalitat que pogués vendre que la recuperació econòmica a Espanya comença a ser un fet. Això, i que el seu partit és l'únic que garanteix l'«estabilitat» necessària per deixar enrere la crisi mentre altres s'embarquen en la «radicalitat» i no fan més que veure «males notícies» en lloc d'ajudar a difondre la bona nova per sortir abans del pou. «Hi ha uns tristos que van pel món dient que les coses van tan malament», va deixar anar. «Alguns volen pintar una Espanya negra perquè gràcies a això pensen que substituiran els que estan governant, [però] no ho aconseguiran».

La manifestació que al mateix temps omplia la madrilenya Puerta del Sol, sumada als resultats electorals que vaticinen les enquestes, deixava entreveure que el dit del president assenyalava Podem i no d'altres que ara estan en estat de xoc, com el PSOE o IU. Per Rajoy, Pablo Iglesias (i Artur Mas a Catalunya) és l'estendard d'aquesta «radicalitat desgraciadament tan de moda avui al nostre país» que els conservadors esperen que duri «poc temps».

ESTATS D'ÀNIM / Els populars catalans, que en l'últim míting de Rajoy a Barcelona, el 29 de novembre, semblaven pollastres sense cap després de quedar commocionats al veure que Artur Mas va treure les urnes el 9-N, es van mostrar ahir molt més còmodes i satisfets. El mig miler de persones que van assistir al conclave en l'aïllat recinte del World Trade Center van deixar anar algunes rialles durant els atacs del seu líder a Podem i van aplaudir d'allò més quan va intentar desmentir les acusacions sobre el fet que ha desmantellat l'Estat del benestar. «El mateix dia que una infermera malalta d'Ebola entrava en un hospital de Madrid, on ba ser curada, en un altre gran país, el primer del món, una altra infermera entrava a l'hospital amb un taló de 500.000 dòlars. A Espanya la sanitat continua sent gratuïta, universal i ningú se l'ha liquidat. Que no menteixin», va posar com a exemple.

Notícies relacionades

També hi va haver ovacions quan Rajoy va presumir de dades econòmiques. Que si entre el 2014 i el 2015 es crearan «com a mínim» un milió de llocs de treball; que si l'economia espanyola creixerà aquest any «més del 2%»; que si la reforma fiscal implica una rebaixa mitjana d'impostos del 12,5%; que si el 2016 hi haurà noves reduccions; que si «som un model de recuperació» per a tot Europa... En definitiva, que per molt que altres només hi vegin nuvolades, Espanya és «un país de primera» que ha sortit de l'uci «pel seu propi peu», és a dir, «sense rescat» (els 40.000 milions de la UE per salvar els bancs no compten per al PP).

«PROVISIONALITAT» CATALANA / Aquesta vegada, encara que la moral també el tocava de ple, les referències explícites al procés sobiranista van quedar en segon pla. Mariano Rajoy va tornar a subratllar que «el futur de Catalunya» passa per seguir unida a Espanya, i va carregar contra Artur Mas per anunciar eleccions a nou mesos vista, cosa que genera una «provisionalitat» que no ajuda sortir de la crisi. Tant el líder de CiU com la socialista Susana Díaz a Andalusia, que també ha avançat comicis, solament es mouen per «interessos de partit», els va blasmar.