Rajoy supedita la recuperació d'Espanya a frenar Podem

«No ens podem jugar el futur dels nostres fills a la ruleta russa del populisme», afirma

El cap de l'Executiu diu que el Parlament no podrà proclamar la independència després del 27-S

El president del Govern, Mariano Rajoy, adverteix que no pot garantir totes i cada una de les conductes dels seus càrrecs públics. / periodico

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Quan només quedaven unes hores perquè el futur de Grècia es decidís a les urnes, i amb la incògnita de si Syriza confirmaria els  pronòstics de les enquestes, Mariano Rajoy va pronunciar un important discurs davant del seu partit, el qual clausurava la seva convenció nacional i feia el primer pas del que es preveu que serà una llarga precampanya. Important pels assumptes que va tocar  -Catalunya, la corrupció, la situació econòmica i l'auge de Podem-, i també perquè en les pròximes hores se'n farà arribar la transcripció, a tall d'argumentari, a tots els càrrecs populars perquè en la mesura possible en repeteixin i difonguin el contingut als mitjans de comunicació o a les assemblees que, segons els va explicar dissabte el cap de campanya, Carlos Floriano, estan obligats a fer per tractar de recuperar el vot que amenaça de deixar el PP.

La frase pronunciada per Rajoy que més aplaudiments va recollir va ser la següent: «No és el mateix donar doctrina en un programa de televisió que defensar els interessos d'Espanya al Consell Europeu», en clara al·lusió al líder de Podem, Pablo Iglesias. Cap altra qüestió va aixecar tanta expectació a l'auditori, cosa que evidencia quina és la principal preocupació dels populars. I  això que Luis Bárcenas ha sortit de la presó. «Espanya no està per retrocessos en el temps ni salts en el buit. No podem tornar enrere, no podem perdre el terreny guanyat, no podem engegar a rodar el sacrifici i el treball dels espanyols. Dic més: no ens podem jugar el nostre futur i el dels nostres fills a la ruleta russa de la frivolitat, la incompetència o el populisme», va dir, resumint el que sens dubte serà el missatge força del PP a partir d'ara.

SENSE «CONJURS CARIBENYS» / Va fer servir cinc cops el «no podem» per encapçalar afirmacions sobre el que, suposadament, Espanya no s'ha de permetre una vegada aconseguida la recuperació -«el canvi s'ha produït. És una realitat. Ara toca aprofundir-hi», va arribar a dir-. Va recalcar que Espanya és un país «seriós» i amb una ciutadania «seriosa i madura» que sap ben bé que els problemes «no es resolen amb paraules màgiques ni conjurs caribenys». «Els extremismes mai han portat res de bo. Sabem que els problemes difícils no s'afronten amb radicalisme, amb demagògia i encara menys amb plantejaments messiànics i doctrinaris», va afegir.

També va al·ludir als socialistes, però per retreure'ls que siguin incapaços, va dir, de reconèixer que «Espanya s'ha salvat de la catàstrofe», que en el terreny econòmic «semblava inevitable». A estones es va permetre ficar Podem i PSOE al mateix sac: «¿Què ofereixen els uns i els altres, a part de consignes i eslògans buits?. Res. Confusió, ocurrències i baralles entre ells». Va al·legar que només les seves polítiques de recuperació, i no les que acaben per generar «rescats», són capaces de mantenir viu el sistema del benestar. Un altre dels eixos argumentals de la precampanya en què ja està immersa el PP.

Sense sortir del terreny electoral va enllaçar amb Catalunya, al referir-se a l'avançament dels comicis: va proclamar que qui es pensi que aquesta data assenyala l'inici de la independència «no toca de peus a terra» i, a més, «enganya» els catalans. Va afegir que la legislació vigent no permetrà que s'utilitzin «subterfugis» per prendre decisions o organitzar «un simulacre»  de plebiscitàries després d'haver-ho intentat amb un referèndum.

Notícies relacionades

Va ressaltar que el Parlament que surti elegit el 27-S «tindrà exactament les mateixes competències que té avui». «I això no depèn de quin sigui el resultat ni de quants vots tinguin els uns o els altres. Depèn de la llei -va sentenciar-. Per tant... res d'enganys: aquestes eleccions no poden ser, no seran, un camí cap a la fractura d'Espanya».

CORRUPCIÓ I AZNAR / Encara va tenir temps per referir-se a la corrupció a les seves files. És cert, va apuntar Rajoy, que «alguns» populars no han estat «a l'altura de la història», però ell, segons va dir, ha sabut respondre «sense dubtes» quan ha detectat conductes punibles (va obviar les crítiques per les seves lentes respostes). Es va acomiadar acompanyat a l'escenari del seu equip en el Govern i en el partit. Va invitar a pujar-hi José María Aznar, que no va rebutjar el guant, però tampoc va dissimular la poca il·lusió que li feia compartir foto amb Rajoy, el mateix a qui segueix qüestionant polítiques i estratègia.