¡Som-hi, president!

Un noi vota en la consulta sobiranista del 9-N, a Barcelona.

Un noi vota en la consulta sobiranista del 9-N, a Barcelona. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

President d'ERC.

ver +

El desembre del 2012 vam signar un acord de legis­latura que tenia en la ce­lebració d'una consulta per la independència la seva pedra angular. L'acord va ser complex, posar data a la consulta (2014) i pos­teriorment concretar la pregunta (independència) van ser dos esculls importants que, fins i tot en algun moment, van semblar insalvables. Però finalment l'acord va reeixir. I això ha permès avançar i també que hi hagués una majoria parlamen­tària estable en una legislatura molt complicada. A tot això, la situació financera de la Generalitat és insostenible, la manca de recursos empeny cap a un major deteriorament de les prestacions públiques, concretament en l'àmbit de la sanitat i de l'educació on es destina el gruix de la despesa de la Genera­litat.

Sense poder fer la Consulta i sense eines per combatre les desigualtats, la legislatura ha arribat al seu final. Així no podem seguir. Urgeix completar l'acord de legislatura de desembre del 2012 per obtenir un mandat democràtic fent que la ciutadania expressi la seva voluntat sobre el futur polític de Catalunya. La millor fórmula hauria estat una consulta però no va ser possible tot i l'admirable i massiva demostració de civisme i voluntat democràtica expressada en el Procés Participatiu del 9N.

Per això necessitem resoldre aquesta qüestió a les urnes. I per això creiem que s'han de convocar eleccions. L'objectiu és aconseguir un Parlament amb una majoria absoluta de diputats disposats i compromesos amb un full de ruta comú per la independència i que, per tant, hauran d'implicar-se directament o indirectament en la governabilitat del país, a garantir una sòlida estabilitat d'un Govern de concentració que haurà d'afrontar un repte immens: convertir Catalunya en un Estat independent i treballar per un país lliure i just.

La disposició d'ERC per participar en aquest Govern de concentració és absoluta. Hi ha qui ha dit que sense confiança no es pot avançar. Hi estem d'acord, cal generar aquesta confiança. I començar si cal, des d'avui, a treballar plegats. I com que és imprescindible generar confiança per compartir un full de ruta i unitat d'acció, creiem que ja ha arribat el moment de fer aquest pas i dibuixar des d'avui mateix aquest Govern de concentració. No cal esperar a l'endemà de les eleccions per començar a fer-ho sinó que és possible i desitjable fer-ho simul­tàniament: treballar ja per un Govern de concentració d'ampli espectre i simultàniament convocar eleccions.

Durant aquest excessiu període en que hem estat debatent com presentar-nos a les eleccions no hem prestat prou atenció a allò que és realment central: acordar totes les passes que s'han de fer per la independència, consensuant el full de ruta del Govern que ho farà. En el debat públic el qui i el com han passat per davant de l'acord sobre què hem de fer i quan ho hem de fer.

Estem disposats a participar en aquest Govern de concentració perquè estem convençuts que posant aquest pilar assentem les bases d'una entesa sòlida. En aquest Govern ERC hi vol aportar una sensibilitat social que és determinant per gestionar un període en què a més de tenir la voluntat d'exercir la independència des del primer dia, caldrà donar resposta a les necessitats quotidianes d'una societat que ha patit els estralls d'una crisi dura i llarga.

Per seguir avançant, doncs, les eleccions són imprescindibles. No tenim cap més camí que ens permeti obtenir el mandat democràtic a favor de la independència. Tal vegada no estem davant l'única oportunitat però sí que estem davant una oportunitat única. El calendari ens deixa només uns pocs mesos per fer via abans no ens veiem submergits en el cicle electoral espanyol, abans no perdem la iniciativa política i ­social que ha fet vibrar la nostra societat.

En aquest sentit, celebrem la concreció pública de diferents propostes per part del president Artur Mas sobre la convocatòria d'eleccions per obtenir un mandat democràtic definitiu a favor de la independència. Com ja hem fet públic els darrers dies, ERC dóna per bona la proposta de llistes feta per les entitats sobiranistes (òbviament respectant la llibertat i la independència de les entitats i personalitats que es puguin veure concernides) i així fer possible que les eleccions siguin abans de les municipals d'acord amb el desig i posició expressada per les mateixes entitats, i amb el sentiment àmpliament majoritari de la ciutadania.

Notícies relacionades

En definitiva, ERC està convençuda que podem afirmar que, a partir de la proposta de les entitats de la societat civil, ja hi ha un acord per celebrar una consulta definitiva sobre la independència aquest mes de març, que obri el període constituent del nou país.

Avançarem junts, amb una aliança àmplia i ens en sortirem!