LA GESTIÓ DEL FINAL DE LA banda

El pla d'Urkullu per desarmar ETA divideix els partits bascos

PP i PSOE l'acusen de «fer el joc» a la banda, i EH Bildu, de sembrar confusió

El 'lehendakari' vol crear un comitè que vetlli per una entrega «ràpida i efectiva»

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

L'entrega de les armes d'ETA, que es demora des que la banda va anunciar el final de la seva activitat violenta fa 38 mesos, ha obert una bretxa entre els partits bascos. El Govern basc, en un intent d'accelerar el procés, ha plantejat la creació d'un comitè de desarmament perquè els terroristes li facin arribar amb urgència la localització dels seus arsenals. I amb un procediment que evitaria que fossin detinguts durant l'entrega. Però la seva proposta només ha rebut crítiques; mentre que el PP i el PSE retreuen al PNB el seu afany de protagonisme, l'esquerra abertzale, que avala l'estratègia de desarmament seguida per ETA, acusa el lehendakari, Iñigo Urkullu, de «tergiversar la realitat per confondre».

El Gabinet d'Urkullu ha plantejat la creació d'un comitè que estaria format per representants de la societat basca, la comunitat internacional i les institucions d'Euskadi. El seu propòsit és aconseguir la desaparició total d'ETA a través d'una entrega de les armes «ràpida i efectiva». L'Executiu de Vitòria considera que part de la responsabilitat de l'actual bloqueig del procés correspon al Govern central, que es limita a esperar la dissolució definitiva de la banda sense fer cap moviment. Però els principals retrets van dirigits a ETA, que dilata l'entrega de les armes per tenir asos a la màniga en una hipotètica negociació sobre els presos.

El plantejament de l'Executiu autonòmic es va produir, de forma inesperada, diumenge passat, a penes uns minuts després que la Comissió de Verificació avalés el ritme que estava seguint la banda en el seu desarmament. El grup liderat per Ram Manikkalingam , creat el 2011 i que es va encarregar de certificar la primera entrega simbòlica d'armes el 21 de febrer passat, va donar per bons uns informes recents de la mateixa ETA en què assegurava que seguia amb el segellat de l'armament i que estava elaborant un inventari dels seus arsenals. No obstant, segons el Govern d'Urkullu la inexistència d'una verificació independent i d'un compromís de terminis concrets invalida l'enèsim pas intermedi abans de l'entrega definitiva de les armes.

GARANTIES ALS ETARRES / La proposta ara sobre la taula, ratificada per la cúpula del PNB, insta ETA a comunicar la localització de les seves armes i explosius a aquest comitè de desarmament. El procediment ideat pretén també proporcionar garanties jurídiques als membres de la banda, que temen que qualsevol moviment al voltant dels seus zulos pugui comportar la captura dels seus militants.

No obstant, el partit d'Andoni Ortuzar sap que la seva proposta és gairebé impossible que prosperi. Després de 50 anys de sanguinària història, sembla impossible que ETA acabi entregant les armes, encara que sigui indirectament, al PNB.

Notícies relacionades

CRÍTIQUES DE TOTS ELS FLANCS / EH Bildu ha estat l'única força que ha recolzat l'informe de la Comissió de Verificació. Creu que és «una bona notícia» perquè demostraria que ETA «segueix compromesa amb el procés de pau». En la seva anàlisi, atribueix la responsabilitat del col·lapse del procés als governs espanyol i francès.

Als antípodes d'aquest enfocament, PSE i PP consideren que és necessari centrar-se en un únic objectiu, la dissolució immediata d'ETA.Així, els socialistes sostenen que el lehendakari «fa el joc» a la banda, ja que estimen que buscar vies per facilitar una entrega d'armament  contribueix a «allargar» la supervivència de les seves sigles. Més contundents, els populars bascos consideren el pla d'Urkullu «un baló d'oxigen» a ETA i exigeixen que totes les armes acabin en mans de les Forces de Seguretat «per aclarir molts crims encara no resolts».