POLÈMICA AL VOLTANT De LES DEVOLUCIONS EN CALENT

Fernández desafia els crítics a allotjar sense papers a casa seva

El Congrés dóna llum verda entre crítiques de l'oposició a la llei de seguretat ciutadana

«Donin-me l'adreça i els envio aquesta gent», diu el ministre en to provocador

Diputats d’Esquerra Plural, emmordassats ahir durant el ple del Congrés per protestar contra la llei de seguretat ciutadana.

Diputats d’Esquerra Plural, emmordassats ahir durant el ple del Congrés per protestar contra la llei de seguretat ciutadana. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

La llei de seguretat ciutadana, titllada pels seus detractors de llei mordassa, va sortir ahir del Congrés camí del Senat amb l'únic suport del PP. Prèviament, el ministre de l'Interior va caldejar l'ambient amb unes provocadores declaracions amb què va intentar defensar l'esmena a la norma que, en el tràmit parlamentari, va introduir el PP per legalitzar les anomenades devolucions en calent d'immigrants a les fronteres. Jorge Fernández Díaz, en una entrevista a Antena 3, va desafiar els que critiquen el rebuig als sense papers perquè els allotgin o «callin».

«Des de despatxos del nord d'Europa que no té aquest problema, des del centre d'Europa o des d'altres llocs que donen lliçons d'humanitarisme, jo els diria que em donin la seva adreça que els enviem aquella gent; això sí, amb el compromís que els mantindran i que els donaran un lloc de treball adequat a la seva dignitat i a les seves competències», va assenyalar, per tot seguit reiterar que si «el problema es resolgués agafant aquella pobra gent i ficant-los a Espanya», ell ho feia «demà» mateix. Però l'inconvenient, va afegir, seria l'«efecte crida».

Hores després de l'entrevista, i malgrat que diverses oenagés van alertar que el debat no consisteix a quina adreça enviar els immigrants, sinó en la manera com es gestiona el perímetre a Ceuta i Melilla per no vulnerar els drets fonamentals, Fernández es va reafirmar en les seves paraules, cosa que li va ser recriminada per més d'un portaveu de l'oposició durant el debat al ple del Congrés sobre la llei de seguretat ciutadana.

PER LA PORTA DEL DARRERE / Tots els grups tret del PP van rebutjar les devolucions en calent, una pràctica que en la seva opinió contradiu l'ordenament jurídic, així com els convenis subscrits per Espanya. Així mateix l'oposició va censurar al Govern que introdueixi la nova normativa fronterera per la porta del darrere, és a dir, mitjançant una esmena a la llei mordassa, cosa que ha evitat que la controvertida mesura sigui analitzada pels òrgans preceptius.

El PSOE, l'Esquerra Plural i ERC es van comprometre a més a derogar íntegrament la llei si accedeixen al poder la pròxima legislatura. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va prometre a més eliminar les ganivetes de les tanques. Mentre que CiU, que va jutjar necessària una reforma en aquesta matèria, va demanar una norma diferent de l'esbossada pel Govern.

Notícies relacionades

El debat va ser agre i esquitxat d'escenificacions contràries a la llei. Els diputats d'IU, per exemple, es van tapar la boca amb mordasses blanques, mentre que des de la tribuna membres del cor del 15-M conegut com La Solfónica van entonar una cançó d'Els Miserables fins que van ser desallotjats.

L'esquerra i diversos col·lectius ciutadans es van oposar des del primer moment a una norma que, en la seva opinió, busca restringir i silenciar les protestes als carrers. Després dels revessos dels òrgans consultius, Interior va suavitzar, però, el caràcter repressiu que tenien els seus propòsits inicials.