El PP i el PSOE obren el debat sobre els sous al Govern

Els populars volen apujar els salaris dels ministres, però l'Executiu frena la idea

Sánchez aposta per retallar el que cobren càrrecs per sota del president

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Un debat públic sobre si els membres del Consell de Ministres guanyen poc o sobre si són els seus col·laboradors els que cobren massa. Aquesta és la primera conseqüència d'haver posat en marxa, dimecres, el portal de la transparència a Espanya i que s'hagin conegut, per fi, les remuneracions dels membres i alts càrrecs de l'Executiu. Amb les dades que ara hi ha sobre la taula queda en evidència que ser president del Govern o vicepresident és bastant menys rendible salarialment que ser cap de gabinet o secretari d'Estat, que tot i estar per sota en l'escalafó, en responsabilitats i maldecaps pot guanyar 35.000 o 40.000 euros més de mitjana que el seu cap ja que, com va explicar ahir Soraya Sáenz de Santamaría, el president i els ministres tenen 12 pagues i els integrants dels seus equips, 14. Això explica en certa mesura el desfasament. Hi ha, a més a més, presidents d'alguns organismes de l'Estat que, més que sobrepassar, tripliquen el sou d'un ministre, com el que rep el president de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), lloc ocupat ara per Ramón Aguirre, que s'embutxaca 210.000 euros a l'any.

¿Què s'ha de fer davant d'aquesta anomalia? Doncs des de fa unes hores, ja hi ha propostes per a tots els gustos i colors polítics. Des del PP s'aprofita l'ocasió (i cal agafar-la per la punta dels cabells en un moment en què les sospites de corrupció asfixien els polítics, segons tots els sondejos) per recalcar que el de Mariano Rajoy és un Govern «que cobra molt poc», de manera que, «algun dia», els partits haurien d'arribar a un acord per aconseguir que el president i els seus ministres tinguin «salaris raonables», segons va apuntar ahir al Congrés el portaveu adjunt del grup popular, Rafael Hernando. El PSOE, no obstant, és partidari d'ajustar a la baixa les remuneracions d'altres càrrecs per acabar amb unes diferències tan evidents.

CiU REBUTJA IGUALAR PER BAIX / Així, en declaracions a Tele 5, el cap dels socialistes es va comprometre a «reorganitzar» els sous de l'Administració Pública si guanya les pròximes eleccions generals. De fet, Sánchez va posar en qüestió que alguns responsables d'organismes públics que «van pel carrer i no els coneix ningú» rebin un sou de l'erari públic «tan elevat». «S'ha de rebaixar el salari dels que guanyen més que el president del Govern», va sentenciar. La proposta de Sánchez va ser considerada lògica per alguns i «populista» per altres.

Notícies relacionades

El president del Congrés, Jesús Posada, va considerar, en canvi, que la solució no és rebaixar el sou als secretaris d'Estat i a altres alts càrrecs, sinó apujar-lo als ministres i al cap de l'Executiu perquè les seves retribucions actuals són «austeres». Però el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, es va encarregar de puntualitzar que ningú es planteja ara incrementar salaris. Per la seva banda, Soraya Sáenz de Santamaría, responsable última de la nova llei de transparència i, per tant, que s'hagin airejat aquests salaris i aquestes diferències, va afirmar públicament que no es queixa del seu salari de 75.744 euros a l'any, i va afegir a més a més que amb el seu ritme de treball té «poc temps» per gastar.

CiU, a través de Pere Macias, va rebutjar igualar els salaris «per baix»; ERC va qualificar d'excessiu el que cobren els secretaris d'Estat, i UPD va recordar que al seu dia va demanar una regulació i no va obtenir els suports suficients al Congrés dels Diputats.