DECLARACIÓ PER INCITACIÓ A L'ODI

L'alcalde de Vitòria assegura davant el fiscal que no va voler criminalitzar els immigrants

Javier Maroto declara per la seva afirmació que els magribins "viuen de les ajudes socials i no tenen interès a treballar o integrar-se"

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

L'alcalde de VitòriaJavier Maroto (PP), ha assegurat aquest dijous davant el fiscal superior del País BascJuan Calparsoro, que, quan va assegurar que els magribins "no tenen cap interès a treballar", no va voler criminalitzar els immigrants ni incitar "a la violència" perquè ell condemna "qualsevol tipus d'acte violent, sigui quina sigui la motivació". En la seva declaració, ha expressat que la seva intenció va ser denunciar els fraus en la percepció de les ajudes socials, com la Renda de Garantia d'Ingressos (RGI). Abans d'entrar al Palau de Justícia de Bilbao, un grup de persones li han cridat "racista i feixista", mentre que un grup s'ha concentrat darrere una pancarta en què es llegia: 'No a la criminalització de la pobresa'.

D'aquesta manera, Maroto ha justificat les seves paraules del juliol passat, quan va afirmar que els magribins "viuen principalment de les ajudes socials" i "no tenen cap interès a treballar o integrar-se", i que era "escandalós" el cas de ciutadans d'origen algerià i marroquí que viuen a la capital alabesa. En declaracions als periodistes després de la compareixença, ha afirmat que el Govern basc ha avalat les seves crítiques a l'exposar que "en una de cada quatre ajudes revisades, hi ha incompliments o fraus". Per això, ha considerat que mentre ell declara davant el fiscal perquè SOS Racisme l'ha denunciat "per descobrir el frau", l'Executiu de Vitòria "ha fet públic que la dada de frau és de 20.300.000 euros".

INFORME MUNICIPAL

Maroto ha declarat davant la fiscalia per suposada incitació a l'odi, després d'una denúncia presentada per SOS Racisme. Abans d'explicar-se davant el fiscal, el regidor li ha enviat un escrit que ha acompanyat d'un informe elaborat pels serveis socials de l'Ajuntament de Vitòria en què es detecta un "efecte crida" entre setembre del 2013 i febrer del 2014. En aquest text explica que ell mai ha pretès provocar "discriminació ni odi racial", sinó una "bona administració dels recursos públics" i la lluita contra el frau en l'accés dels immigrants a les ajudes socials.

El document presentat per Maroto recull que entre el setembre del 2013 i el febrer del 2014 van ser atesos pels serveis socials vitorians 1.358 noves "unitats convencionals", i que gairebé la meitat eren d'origen estranger, sobretot del Marroc i Nigèria. I l'alcalde opina que la seva arribada a la ciutat sense suport social ni familiar es deu "a la modificació de l'ordenança municipal" en el seu article 13, referent al dret a l'alimentació bàsica, que hauria provocat un "efecte crida".

"UNA VERITAT COM UN TEMPLE"

Notícies relacionades

La polèmica s'ha avivat amb les declaracions realitzades per Maroto en diverses emissores de ràdio, en què es va reafirmar en la seva postura al sostenir que és "una veritat com un temple" que col·lectius com els marroquins i algerians "viuen de serveis socials" que paguen "tots" els ciutadans.

L'oposició al consistori ha qualificat de "xenòfobes" les seves paraules i ha reclamat als jutges que "actuïn amb fermesa contra els que vulneren els principis de la convivència democràtica". Així mateix, 78 personalitats vitorianes de l'àmbit de la cultura i l'esport, entre ells Bernardo AtxagaToti Martínez de LezeaJuanito Oyarzábal i els germans Pou, han firmat una declaració contra la campanya "discriminatòria" de l'alcalde.

Temes:

Vitòria