El president extremeny va carregar al Senat 32 viatges en 'business' a les Canàries en un any i mig

José Antonio Monago donarà explicacions dels seus desplaçaments aquest divendres al matí

Izquierda Unida demana a José Antonio Monago que aclareixi aquests desplaçaments mentre que el PP ho atribueix a la seva activitat com a senador

José Antonio Monago, president d’Extremadura, durant un debat al Parlament extremeny.

José Antonio Monago, president d’Extremadura, durant un debat al Parlament extremeny. / JERO MORALES (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MÈRIDA

Polèmica política a Extremadura pels 32 viatges en un any i mig a les Canàries de l'actual president, José Antonio Monago, en la seva etapa de senador. El secretari general del PP extremeny, Fernando Manzano, ha assegurat aquest dijous que els viatges del president de la comunitat, José Antonio Monago, en la seva etapa de senador "estan justificats" perquè tenia assignat aquest territori.

Manzano ha recordat que el grup parlamentari del PP li va assignar a Monago en el seu àmbit de treball les comunitats autònomes d'Extremadura, les Canàries i Andalusia, i per tant "s'havia de desplaçar a aquests territoris infinitat de vegades per fer feines parlamentàries".

El president extremeny compareix aquest divendres, a les 10.30 hores, davant la premsa per aclarir aquesta controvèrsia sobre els seus viatges a les Canàries.

Sobre viatjar en classe 'business', ha indicat que "hi ha un acord amb Iberia perquè els senadors i els diputats puguin viatjar en primera a preu de turista".

En aquest sentit, fonts de la Junta d'Extremadura han informat que Monago va fer nombrosos viatges per tota la geografia nacional en el marc de la seva activitat com a senador.

Manzano ha insistit que "tots els viatges estan justificats" i que la informació que publica el diari 'Público' està feta "des de l'absolut desconeixement". Al seu parer, el que intenta és "confondre el ciutadà i posar-lo al davant".

Per la seva part, el portaveu del grup popular a l'Assemblea extremenya, Miguel Cantero, ha mostrat la seva indignació pel fet que "es pretengui criticar" a qui en el seu moment feia la seva feina com a senador.

Cantero ha criticat que es vulguin aixecar "dubtes" i "cortines de fum" sobre la gestió de Monago i ha reiterat que l'àmbit d'activitat parlamentària al Senat de l'ara president regional també incloïa Andalusia i les Canàries.

"Si em diguessin que (els viatges) van ser a Sant Sebastià, doncs potser ens hauríem de plantejar el dubte", ha afegit, per postil·lar que si no hi hagués cap desplaçament a les Canàries "sí que hauria cridat l'atenció".

"Monago, en la seva etapa de senador, va fer la millor feina que es podia fer; com a president, i la majoria dels ciutadans d'Extremadura ho saben, fa la millor feina que es pot fer", ha manifestat el portaveu popular.

El coordinador general d'IU a Extremadura, Pedro Escobar, ha exigit al president Monago que aclareixi els seus viatges a les Canàries quan era senador i espera que els ciutadans "castiguin" aquest comportament a les urnes.

Escobar ha fet aquestes declaracions en roda de premsa després de conèixer-se la notícia publicada aquest dijous en què es diu que Monago va carregar al Senat 32 viatges privats en 'business' a les Canàries entre el 3 de maig del 2009 i el 4 de novembre del 2010, dels quals "s'haurà d'explicar" si els feia "com a ciutadà o senador".

En aquest sentit, ha manifestat que "crida l'atenció i resulta una mica estrany" aquesta repetició de viatges a un lloc tan "assenyalat" com les Canàries, però li ha demanat al president Monago que expliqui i justifiqui "si hi anava com a senador".

Així, Pedro Escobar ha assenyalat que si "no es pot explicar o justificar", els fons gastats "de manera inadequada haurien de ser tornats a les arques públiques".

Notícies relacionades

De la mateixa manera, el coordinador d'IU ha assegurat que fins al maig s'imagina que sortiran "més coses" d'aquesta mena d'alts càrrecs polítics a la comunitat autònoma.

A més, Escobar ha manifestat que si això ha passat de manera inadequada, si hi ha hagut "un aprofitament personal dels avantatges que dóna ser diputat o senador", és un fet que forma part de l'estructura política d'aquest país i el Senat serà el "primer interessat" a aclarir aquest viatges i despeses.