EL POLS SOBIRANISTA

El Tribunal Constitucional suspèn per unanimitat el nou 9-N

Els jutges acorden parar les activitats de la pàgina web i tots els actes de preparació del succedani de consulta

Una imatge exterior del Tribunal Constitucional. 

Una imatge exterior del Tribunal Constitucional.  / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat aquest dimarts suspendre la consulta alternativa del 9-Ncom li va sol·licitar el Govern de Mariano Rajoy divendres passat. Els jutges no tenien marge de maniobra per rebutjar aquesta petició.

A la reunió, que ha començat a les 10.00 hores, hi han assistit els 12 jutges que integren l'alt tribunal. La discussió s'ha allargat durant uns minuts, els necessaris per constatar que la demanda del Govern Central compleix els requisits, és a dir, va acompanyada d'un informe del Consell d'Estat i de l'autorització del president del Govern, prèvia deliberació del Consell de Ministres.

En la providència en la qual s'admet a tràmit aquest recurs no s'ha fa cap advertència al president de la Generalitat, Artur Mas, de les conseqüències del seu incompliment, com avançava aquest dimarts EL PERIÓDICO. Els jutges han suspès ara les activitats de la pàgina web des de la qual s'estava organitzant aquesta consulta alternativa i tots els actes de preparació del nou 9-N, hagin estat o no formalitzats jurídicament.

Notícies relacionades

Encara que els magistrats han rebutjat incloure en aquesta providència una advertència a Mas, la fiscalia pot posar-lo en el punt de mira si no acata la resolució de l'alt tribunal per un presumpte delicte de prevaricació administrativa.

LA SENTÈNCIA, PENDENT

Els jutges no han entrat a debatre sobre els recursos presentats pel Govern Central contra la llei de consultes i el decret de convocatòria, malgrat que ja han estat tramitats. Fonts de l'alt tribunal sostenen que la seva intenció és dictar sentència com més aviat millor, però una vegada superat el 9-N per poder treballar amb menys pressió política i mediàtica.