L'alt tribunal s'inclina per no renyar el president

El ple acordarà la suspensió de la consulta alternativa com demana el Govern

Els magistrats del TC comencen avui a debatre l'últim recurs de Rajoy

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El ple del Tribunal Constitucional comença aquest matí a debatre la petició feta divendres passat pel Govern central perquè suspengui la consulta alternativa del 9-N. Els magistrats tenen previst reunir-se des d'avui fins dijous. Fonts de l'alt tribunal han informat que els jutges acordaran la suspensió del procés participatiu, com li ha sol·licitat l'Executiu de Mariano Rajoy, però no advertiran al president de la Generalitat, Artur Mas, de les conseqüències si desobeeix l'acord del Constitucional.

El recurs del Govern conservador s'ha afegit a l'ordre del dia d'aquest ple, en el qual no estava previst tractar la qüestió catalana excepte si hi havia una petició d'empara presentada per dos ciutadans particulars contra la decisió de l'alt tribunal de suspendre la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. Marta i Josep Asensio Serqueda van recusar tots els jutges per resoldre aquesta qüestió, encara que el recurs dels germans té poques possibilitats de prosperar.

PROVIDÈNCIA / La vicepresidenta del TC, Adela Asúa, és la ponent de l'últim recurs del Govern central en què demana a l'alt tribunal que suspengui el procés de participació ciutadana detallat a la pàgina web creada per la Generalitat, així com «els actes i actuacions de preparació realitzats o procedents per a la celebració de l'esmentada consulta, així com qualsevol altra actuació no formalitzada jurídicament vinculada» al 9-N. L'Executiu central invoca l'article 161, que exigeix la suspensió de la norma recorreguda. Els jutges del TC, com ja va passar amb la llei de consultes i el decret de convocatòria, no tenen marge de maniobra per eludir la petició de l'Executiu del PP.

Notícies relacionades

ALTRES QÜESTIONS / Una altra cosa és la resta de les peticions. El Govern central demana al Constitucional que recordi a Mas que, segons l'article 87 de la llei orgànica de l'alt tribunal, «tots els poders públics estan obligats al compliment del que el TC resolgui». No obstant, les fonts consultades han descartat que en la providència d'admissió s'inclogui aquesta advertència al presidentAquestes fonts han explicat que aquesta petició del Govern conservador s'hauria de fer mitjançant un avís a la fiscalia perquè intervingui si Mas no acata la decisió del Tribunal Constitucional, ja que descriu una presumpta prevaricació administrativa.

Els jutges també seran informats de l'escrit presentat ahir per la Generalitat contra la suspensió de la consulta i el decret de convocatòria del 9-N. Però encara no saben si hi donaran resposta. La decisió sobre la impugnació de la consulta es produirà en els pròxims mesos, quan la pressió política sigui menor, malgrat que els expedients ja estan tramitats.