El Consell d'Estat diu que el 9-N alternatiu no té les mínimes garanties democràtiques

L'òrgan consultiu recolza per unanimitat impugnar la consulta

En el seu informe destaca que el mateix Mas ha dit que el procés participatiu, "en essència", és "el mateix" que l'original

El Consell d’Estat veu motius suficients per impugnar la ’pseudoconsulta’ del 9-N. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El Consell d'Estat ha aprovat aquest dijous per unanimitat el dictamen favorable a la impugnació davant el Tribunal Constitucional (TC) del succedani de consulta del 9 de novembre a Catalunya. En el seu informe, aquest òrgan consultiu assegura que el procés consultiu és encara més il·legal que l'original, "si és possible", perquè s'ometen "algunes de les garanties constitucionals més elementals".

Notícies relacionades

En concret, cita la "neutralitat dels responsables del procés" i "la prèvia determinació de l'univers de persones cridades a votar"."La inobservança d'aquestes garanties atempta contra la llibertat i la igualtat de sufragi que és regla habitual en qualsevol sistema democràtic", afegeix el dictamen. Els membres del Consell d'Estat també han destacat que el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit públicament que la nova consulta i l'original es diferencien de poc. "En l'essencial és el mateix, si per essencial entenem locals oberts, urnes a les taules, milers de taules i que tots els que vulguin votar la pregunta acordada podran fer-ho", va dir el cap de l'Executiu català el 14 d'octubre en roda de premsa, una cita que recull el document.

El Govern va sol·licitar l'informe al seu màxim òrgan consultiu amb caràcter d'urgència per poder portar-lo al Consell de Ministres d'aquest divendres, amb la qual cosa llavors podria autoritzar el president Mariano Rajoy a impugnar el nou 9-N, com va fer amb la fórmula inicial.