Rajoy: "No donem la imatge d'un país sumit en la corrupció"

El president del Govern demana a Sánchez que expulsi del PSOE Chaves i Griñán

Diversos grups parlamentaris reclamen un ple extraordinari sobre la corrupció, però el Govern s'hi nega

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Els últims escàndols de corrupció coneguts aquestes setmanes (les targetes 'black' de Caja Madrid i la xarxa de comissions il·legals en què estaven implicats diversos alcaldes del PP i del PSOE, entre altres) han protagonitzat bona part del debat del Consell Europeu que s'ha celebrat aquest matí al Congrés. El secretari general socialista, Pedro Sánchez, i la majoria de grups han demanat a Mariano Rajoy que permeti que la Cambra baixa celebri un ple monogràfic sobre els draps bruts dels partits polítics, situació que la Moncloa, per boca d'un portaveu, ha negat que s'hagi de produir. El president del Govern li ha fet una petició a Sánchez i a la resta de portaveus: "No donem la imatge d'un país sumit en la seva totalitat en la corrupció, perquè no és veritat". "La política és una activitat molt noble i no som pitjors que altres professions", ha afegit. 

Sánchez ha recordat en la seva intervenció la petició de perdó que Rajoy va fer dimarts al Senat i li ha dit que, com a cap de l'Executiu, ha de demanar "menys disculpes" i donar "més explicacions". El líder socialista ha recordat que els nomenaments d'Ana Mato, María Dolores de Cospedal, Ángel Acebes i Luis Bárcenas van ser decidits directament per Rajoy. "Això no és el cas d'una única i exclusiva poma podrida", ha afegit Sánchez.  

El president del Govern ha destacat que el PP (igual que ha fet el PSOE) ha suspès de militància els implicats en l'operació Púnica sobre comissions il·legals i també els que van utilitzar les targetes 'black' de Caja Madrid, abans de subratllar que Sánchez no ha fet el mateix amb Manuel Chaves i José Antonio Griñán, expresidents del PSOE, esquitxats pel cas dels ERO a Andalusia. "¿Què passa? ¿Que Susana Díaz no li deixa prendre mesures o no les vol prendre?", li ha preguntat el cap de l'Executiu, que ha denunciat que ell també ha de "donar explicacions" pels seus escàndols.

Notícies relacionades

Els SMS a Bárcenas

El secretari general ha reclamat a Rajoy que respecti la presumpció d'innocència de Chaves i Griñán i ha assenyalat que no estan imputats. En canvi, ha apuntat, el cap de l'Executiu "enviava missatges de suport a Bárcenas quan estava a punt d'entrar a la presó". "La ciutadania sabrà castigar amb el seu vot qui ha traït des de les posicions de poder la confiança de la gent", ha augurat Sánchez.