Detingut Francisco Granados, exnúmero dos d'Aguirre, en una operació contra la corrupció

Sis alcaldes madrilenys i el president de la Diputació de Lleó, entre els 51 imputats en diverses comunitats

S'investiga un presumpte entramat que va aconseguir adjudicacions d'obra pública per 250 milions a canvi de comissions

Detingut Francisco Granados, exnúmero dos d’Aguirre, en una operació contra la corrupció.

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / MARGARITA BATALLAS / BARCELONA / MADRID

La Guàrdia Civil ha detingut l'exsecretari general del PP madrileny Francisco Granados, exnúmero dos d'Esperanza Aguirre al Govern de la Comunitat de Madrid, en una àmplia operació contra la corrupció en diferents comunitats autònomes. En total, hi ha 51 imputats pel cas a Madrid, ValènciaLleó i Múrcia, dels quals 37 han estat detinguts.

La denominada operació Púnica investiga una presumpta "connivència" de regidors i funcionaris amb empresaris de societats constructores que els haurien assegurat adjudicacions d'obra pública per valor de 250 milions d'euros, segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció. Entre els imputats, hi figuren sis alcaldes de diferents localitats madrilenyes.

L'operació conjunta del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, la Fiscalia Anticorrupció i la UCO de la Guàrdia Civil investiga aquestes adjudicacions els últims dos anys com a contrapartida al cobrament de suposades comissions il·legals a costa d'ajuntaments i comunitats.

SIS ALCALDES

Els alcaldes dels municipis madrilenys de Valdemoro --del qual també va ser alcalde Granados--; Collado VillalbaParlaTorrejón de VelascoCasarrubuelos Serranillos del Valle estan imputats en el cas. Es tracta, pel mateix ordre, de José Carlos Boza (PP), Agustín Juárez (PP), José María Fraile (PSOE), Gonzalo Cubas (PP), David Rodríguez Sanz (PP) i Antonio Sánchez Fernández (Unió Demòcrata Madrilenya-UDMA).

També ha estat detingut el president de la Diputació de Lleó, Marcos Martínez, que va substituir en el càrrec fa sis mesos Isabel Carrrasco, després que fos assassinada a trets.

Notícies relacionades

Com a aconseguidors, figuren entre els arrestats Alejandro de Pedro Llorca i el número dos de Granados, David Marjaliza. Els investigadors han practicat 'punxades' telefòniques que han conduït als arrestos.

COOPERACIÓ INTERNACIONAL

La investigació es va iniciar gràcies a la cooperació internacional, el gener d'aquest any, amb la recepció, el desembre del 2013, d'una informació de les autoritats de Suïssa sobre fons de Granados i Marjaliza en aquest país. Després del bloqueig, al juny es judicialitzar el cas. Granados va reconèixer que havia tingut un compte a Suïssa des del 1996 fins al 2000, motiu pel qual va renunciar al seu escó al Senat i a l'Assemblea de Madrid.