DESVIAMENT DE FONS PÚBLICS

Imputats dos exsecretaris generals de la UGT a Andalusia per finançament il·legal

El jutge crida a declarar el mes que ve Manuel Pastrana i Francisco Fernández Sevilla pel cas de les factures falses

Manuel Pastrana, exsecretari general d’UGT d’Andalusia.

Manuel Pastrana, exsecretari general d’UGT d’Andalusia. / FRANCESC CASALS

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El jutge que instrueix el cas del suposat finançament irregular del sindicat UGT a Andalusia a través de factures falses i desviament de fons públics per a formació ha imputat en la causa els dos últims secretaris generals del sindicat, Manuel Pastrana Francisco Fernández Sevillaaquest últim imputat també en el cas dels EROERO. La declaració de tots dos s'ha fixat per al mes de novembre, segons fonts judicials.

Va ser la Fiscalia Anticorrupció la que, fa menys de dues setmanes, va sol·licitar que se'ls cridés a declarar per la seva "participació directa" en els fets investigats, segons es desprenia de la declaració de diversos dels 16 treballadors del sindicat i empresaris detinguts en l'operació Cirene a començaments d'estiu. Davant el jutge d'instrucció 9 de Sevilla, van assenyalar que, com a màxims responsables de l'organització, Pastrana i Fernández Sevilla no només estaven al cas del que passava sinó que "van prendre decisions" relacionades amb "el finançament irregular del sindicat UGT Andalusia a través de la defraudació generalitzada en les subvencions rebudes relatives a fons de formació".

Notícies relacionades

Així, segons consta en l'escrit d'Anticorrupció, el suposat frau hauria començat amb la implantació d'una central de compres i es feia a través de diverses vies, com la instauració d'un pot o d'un ràpel (descompte per compres a l'engròs que després no repercutien en les justificacions de despesa davant l'administració). Els detinguts, entre ells l'extresorer Federico Fresneda, van apuntar que Pastrana i el seu successor designaven les empreses col·laboradores amb les quals realitzaven aquestes pràctiques o fins i tot que l'executiva regional estava al cas del denominat cànon revolucionari, la retenció d'un percentatge de totes les ajudes obtingudes per a formació.

Pastrana, que va dirigir el sindicat andalús durant gairebé tres lustres, va dimitir per motius personals a començaments del 2013, i el seu càrrec el va ocupar Fernández Sevilla, que havia estat secretari d'organització. Aquest va haver de dimitir a finals d'aquell mateix any assetjat per les contínues denúncies de factures falses per desviar fons públics i després de conèixer-se que la Junta d'Andalusia reclamava al sindicat 1,8 milions d'euros per subvencions indegudament justificades.