Junqueras diu que la independència és l'únic camí ja que l'autonomisme ha mort

El líder d'ERC afirma que el que ha passat les últimes setmanes al voltant de la consulta del 9-N ha creat "un nou escenari en què els temps s'han accelerat"

El president d’ERC, Oriol Junqueras, durant la seva intervenció en un consell nacional del partit.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, durant la seva intervenció en un consell nacional del partit. / Toni Garriga (EFE / TONI GARRIGA)

1
Es llegeix en minuts

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest diumenge que la independència és l'únic camí viable que li queda a Catalunya "i és una grandiosa oportunitat", ja que "l'autonomisme està esgotat, està mort" i "és implantejable obrir una altra negociació amb l'Estat espanyol".

Junqueras ha explicat davant el Consell Nacional d'ERC que el que ha passat les últimes setmanes al voltant de la consulta del 9-N ha creat "un nou escenari en què els temps s'han accelerat" i ara Catalunya "està situada molt a prop d'unes eleccions que ens permetran exercir un mandat democràtic amb el qual accedir a la independència".

Segons Junqueras, que ha estat aclamat al començament de la reunió extraordinària del Consell Nacional amb crits de "president", "no s'han de fer esperar les coses bones, els temps s'han reduït, som molt a prop d'unes eleccions que seran decisives per al nostre país, i s'ha de demostrar que a Catalunya hi ha una gran majoria independentista que s'ha de traduir també en una gran majoria parlamentària".

"En el marc de l'autonomisme no hi ha canvis, no hi ha futur, i és impossible un escenari d'un any més dins del sistema autonòmic, amb uns pressupostos amb 5.000 milions d'euros menys que els actuals, que equivalen a la despesa dels sis hospitals més grans, la despesa farmacèutica, els Mossos d'Esquadra, els Bombers i altres mil milions més", ha apuntat.

Pel líder d'ERC, "el camí autonomista s'ha esgotat, està mort, els fets ho demostren més que mai, per això és imprescindible la independència".

Notícies relacionades

Ha reclamat, en aquest sentit, eleccions tan aviat com sigui possible, i en una velada referència a la llista única de "país" que desitja CDC, ha advertit als convergents que, per a ERC, el primer objectiu és proclamar la independència sense dilacions, i que "és implantejable obrir un altre procés de negociació amb l'Estat espanyol, perquè aquest mai negociarà amb Catalunya d'igual a igual".

"No és temps de paraules sinó de fets", ha indicat Junqueras, que durant la seva intervenció no ha fet cap referència directa al procés participatiu que impulsa el president de la Generalitat, Artur Mas, en substitució de la consulta del 9-N.