Forcadell: "President, si convoca eleccions tindrà el nostre suport al 9-N"

ANC i Òmnium assumeixen que el 9-N no és la consulta que volien però l'avalen si hi ha comicis plebiscitaris en tres mesos

CDC ja no condiciona les eleccions a la llista única i Junqueras exigeix independència després de les eleccions sense més dilacions

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha exigit al president Mas, que convoqui eleccions en tres mesos. / RICARD CUGAT / VÍDEO: ATLAS

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha exigit al president Mas, que convoqui eleccions en tres mesos.
Carme Forcadell en l’acte central de la campanya {’Ara} és {l’hora’} a la plaça de Catalunya de Barcelona.
Carme Forcadell en l’acte central de la campanya ’Ara és l’hora’ a la plaça de Catalunya de Barcelona.
Acte de la campanya ’Ara és l’hora’ a la plaça de Catalunya per la unitat política davant del procés.
Carme Forcadell en l’acte central de la campanya ’Ara és l’hora’ a la plaça de Catalunya de Barcelona.
Acte de la campanya ’Ara és l’hora’ a la plaça de Catalunya de Barcelona.
Junqueras en l’acte central de la campanya ’Ara és l’hora’ a la plaça de Catalunya de Barcelona.
Intervenció de Muriel Casals en l’acte de l’ANC a la plaça de Catalunya per la unitat política davant el procés.

/

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, ha exigit al president de la Generalitat, Artur Mas, que convoqui eleccions en tres mesos si vol comptar amb el suport de l'ANC i Òmnium al procés participatiu previst per al 9-N pel Govern. En un acte multitudinari de la campanya 'Ara és l'hora' a la plaça de Catalunya de Barcelona, en què han predominat els crits d'"¡unitat, unitat!", Forcadell ha estat explícita en la seva exigència: "President, convoqui eleccions, volem votar en els pròxims tres mesos, volem iniciar la primavera del 2015 amb un nou Parlament constituït. Si ho fa, tindrà el nostre suport i convertirem el 9-N en un mobilització massiva".

Forcadell ha revelat així l'acord de l'ANC i Òmnium després de diversos dies de debats de les seves organitzacions territorials i sectorials en què no hi ha hagut consens sobre si reclamar eleccions amb llista única o reclamar a cada partit que al seu programa incorpori la independència.

"No era la consulta que volíem"

"És veritat que aquesta no era la consulta que volíem, no és la que van dir que farien, no és la nostra consulta, però tampoc ho era la data i la pregunta acordada el 12 de desembre passat i ho acceptem perquè ens vau dir que això mantindria la unitat dels partits i reforçava el procés", ha afirmat Forcadell.

L'ANC recolzarà el succedani de consulta si s'amplien les taules de votació a tot el territori, i va acompanyada de la denúncia davant organismes internacionals del rebuig de l'Estat a permetre "exercir el dret d'expressió". "Sempre que --ha subratllat Forcadell-- el 9 de novembre sigui considerat la primera volta d'unes eleccions plebiscitàries referendàries per decidir el futur de Catalunya".

L'ANC i Òmnium no han concretat si després de les eleccions s'hauria de proclamar la independència. O si s'han de celebrar amb una llista única de partits i societat civil en favor del procés independentista. "Unes eleccions que ens donin el verdader i definitiu mandat democràtic que ens garanteixi la nostra llibertat davant el món", s'ha limitat a apuntar Forcadell.

En to exigent, la presidenta de l'ANC ha adquirit aquest compromís i ha assumit la seva responsabilitat, i ha afegit :"Ara us toca a vosaltres, demostreu que sou dignes representants del poble que us ha votat".

La plaça de Catalunya s'ha omplert de milers de manifestants, amb pancartes a favor de la unitat, i samarretes grogues de la campanya 'Ara és l'hora'. Han assistit a la cita dirigents d'ERC, Convergència, Unió, ICV, Esquerra Unida i Alternativa, entre altres, i cares conegudes del món cultural, associatiu i mediàtic, així com consellers com els d'Ensenyament, Irene Rigau, i Cultura, Ferran Mascarell, i la dona del president Mas, Helena Rakosnik.

CDC retira les condicions

Notícies relacionades

Després de l'acte, el coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha subratllat els tres conceptes de les exigències d'Òmnium i l'ANC: unitat, eleccions i independència. Rull ja no ha situat la llista única com a condició 'sine qua non' perquè Mas convoqui eleccions, tot i que aquesta llista única segueix sent l'objectiu de CiU.

Junqueras carrega contra la negociació amb l'Estat

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat satisfet pel plantejament de la campanya 'Ara és l'hora' i ha clamat contra qui plantegi que després de les eleccions plebiscitàries s'ha d'obrir un període negociador amb l'Estat de la independència."No comencem amb l'excusa del procés negociador", ha advertit Junqueras, que ha insistit en la necessitat de proclamar i exercir la independència després dels comicis.