LA PROJECCIÓ INTERNACIONAL DE LA GENERALITAT

El PP català impugna la llei d'acció exterior

Els populars demanen al Consell de Garanties que dictamini si hi ha invasió competencial

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE
BARCELONA

A hir a primera hora del matí va saltar de l'ordre del dia del Parlament la votació sobre el projecte de llei d'acció exterior. Esgotant terminis, el PPC català va forçar una pròrroga al demanar que el Consell de Garanties Estatutàries analitzi la norma i dictamini si aquesta envaeix competències que només li corresponen al Govern central.

Notícies relacionades

El projecte de llei, que va superar el penúltim tràmit la setmana passada en la comissió d'Afers Institucionals amb els vots favorables de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, estableix que la Generalitat ha de fomentar «la màxima projecció exterior de Catalunya i dels seus interessos» i posicionar-se com un actor internacional actiu en matèries de la seva competència i interès, especialment en relació amb les relacions amb la Unió Europea. També advoca perquè el Govern de la Generalitat aprovi cada quatre anys un pla estratègic i creï una comissió interdepartamental d'acció exterior, i reclama a l'Estat que la Generalitat participi en la negociació de tractats i convenis que siguin del seu interès o competència.

ESTRUCTURES D'ESTAT / En ple debat sobiranista, els populars consideren que la llei pretén ser un pas més en la creació d'estructures d'Estat. Per aquest motiu, han demanat al Consell de Garanties que dictamini si, com creuen ells, l'Executiu català s'arroga funcions que contravenen l'Estatut i la Constitució. Entre d'altres, el PPC rebutja que la Generalitat pugui impulsar les relacions i la col·laboració amb estats i organismes internacionals perquè això solament correspon, segons la seva opinió, al Govern central. El Consell de Garanties té un mes de termini per dictaminar.