Baltasar Garzón, a favor que se celebri una consulta sobiranista a Catalunya

L'exjutge de l'Audiència Nacional insta a buscar "fórmules" i "potenciar el diàleg" per poder preguntar als catalans sobre el seu futur polític

1
Es llegeix en minuts

L'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón creu que hauria de buscar-se una "fórmula" perquè pugui celebrar-se una consulta sobre la independència a Catalunya, potenciant "el diàleg amb respecte a la legalitat".

"Jo respecto el dret a la consulta del poble català i que hem d'estar on estem si volem estar. Però hauria de ser possible avançar i buscar la fórmula perquè aquesta consulta es realitzi, és a dir, potenciar el diàleg amb respecte a la legalitat", diu en una extensa entrevista a la revista 'Jot Down'. En la seva opinió, "la solució aniria per l'adopció d'un model federal".

Per un altre costat, l'exjutge aposta per una reforma del poder judicial que inclogui l'"elecció directa i universal dels membres del Consell General del Poder Judicial", per garantir la seva independència, i doni entrada a consells de participació ciutadana. "Estem farts de sentir que la justícia s'imparteix en nom del poble, però l'únic que no pot elegir és el poble", justifica.

Notícies relacionades

Garzón denuncia que a Espanya "hi ha justícia de primera, de segona i de tercera categoria" i explica la irrupció de Podem com "la resposta a una acció política decrèpita en la majoria dels casos", al "repartiment" entre els aparells dels partits i al fet que els ciutadans volen participar més i que es compleixin els "contractes electorals". A la seva manera de veure, "això no és populisme, sinó un missatge claríssim a les altres estructures partidàries".

Preguntat si se sent pròxim al partit de Pablo Iglesias, Garzón respon que ell presideix una iniciativa anomenada Convocatòria Cívica, que busca "aquest consens i aquesta majoria pel canvi social que necessita Espanya i on caben tots aquells que estiguin disposats a lluitar perquè els drets i l'estat de benestar no siguin un miratge".