REACCIONS DAVANT EL CONSELL DE MINISTRES

Toxo i Méndez demanen a Rajoy i Mas que seguin a parlar de política

Els líders sindicals advoquen per un model federal d'Estat

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Ignacio Fernández Toxo Cándido Méndez, secretaris generals de CCOO i UGT respectivament, han demanat a Mariano Rajoy i a Artur Mas que seguin a parlar dels temes polítics pendents de la seva reunió del mes de juliol per desbloquejar el problema sorgit per la consulta del pròxim 9 de novembre. Pels líders sindicals el compliment de la llei --legalitat o no de la convocatòria i de la llei de consultes aprovada pel Parlament i recursos davant el Tribunal Constitucional-- "no és suficient" i s'han mostrat partidaris de fer  els canvis de la Constitució necessaris perquè Catalunya trobi el seu lloc en el conjunt d'Espanya.

"Fa temps que s'hauria d'haver donat una resposta política a aquest assumpte", ha declarat Toxo durant una pausa en unes jornades de l'OIT, a propòsit del Consell de Ministres extraordinari que s'està celebrant. "El model d'Estat que dissenya la Constitució està esgotat i s'imposa una reforma per avançar cap a un model federal", ha subratllat.

Notícies relacionades

"Si la resposta del Govern es limita a àmbit jurídic, serà incompleta", ha manifestat Méndez. Per ell, "en paral·lel" al creuament de recursos entre els dos governs s'han de "rellançar les converses" sobre les matèries sobre l'autonomia catalana que Rajoy i Mas van abordar en la seva última reunió, així com en quins termes es pot canviar la Constitució.

El líder d'UGT ha recordat que un dels resultats del referèndum d'Escòcia ha estat l'obertura d'un debat per descentralitzar el Regne Unit però “no s'ha tancat el problema”.