Mas assegura que seguirà preparant el 9-N encara que el TC suspengui la consulta

El president ha afirmat a TV-3 que assumirà personalment la responsabilitat última de seguir preparant-la

Artur Mas, entrevistat per Mònica Terribas, aquest dissabte a TV-3.

Artur Mas, entrevistat per Mònica Terribas, aquest dissabte a TV-3. / ACN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la GeneralitatArtur Mas, ha afirmat que si el Tribunal Constitucional suspèn la consulta sobiranista convocada avui, el Govern "té tot el dret a fer tots els preparatius per al 9 de novembre, perquè si s'aixeca la suspensió és evident que es votarà". "Hem d'estudiar quina extensió té la resolució del Constitucional", ha afegit.

Mas ha afirmat, en una entrevista a TV-3, que assumirà personalment la responsabilitat última de seguir preparant la consulta encara que sigui suspesa, però ha aclarit que no portarà els ciutadans a aarriscar-se davant eventuals sancions de l'Estat. I ha donat a entendre que disposa d'una alternativa si el bloqueig per part de l'Estat es converteix en un "bloc granític".

"Si no hi ha manera de tirar endavant, i es veu que és una paret granítica i que si avancem ens donarem un cop al cap i ens farem mal, llavors convocaré les forces polítiques i prendrem decisions a Catalunya, el nostre vaixell és un veler, no de motor, però els velers porten motor i si es queden sense despleguen les veles i per poc vent que hi hagi mantenen el rumb".

Mas no ha volgut precisar si això consisteix en unes eleccions anticipades, però ha suggerit que l'alternativa també passarà per una votació en els termes de la pregunta doble de la consulta. "En el que depengui de mi aquest tema es resol votant, necessitem que la resposta sigui neta, clara, que s'interpreti a tot arreu i que se sàpiga que han votat", ha indicat.

Govern de coalició

Mas ha afirmat que entre els seus plans davant el bloqueig estatal hi pot haver el d'un Govern amb els partits proconsulta. "No ho descarto", ha afirmat en relació amb la resta de partits i en relació amb ERC en solitari. "Si s'entra en un Govern no és per una cosa, sinó per tot". També ha suggerit l'opció d'apel·lar a la legalitat internacional davant el rebuig del TC.

Pujol

Notícies relacionades

Sobre el cas Pujol, si bé ha afirmat que creu que l'expresident podria haver contestat alguna de les preguntes al Parlament per part dels grups parlamentaris, també ha criticat el to d'alguns partits i ha defensat a Pujol per haver comparegut malgrat la condemna política que el Parlament ja va formular la setmana passada sobre la seva fortuna sense declarar a l'estranger. Uns fets que ha qualificat de "falta moral o ètica" però s'ha resistit a definir-lo com a delictes: "Molta gent no ha pagat impostos i no ha portat a nivells de defraudació, no és delicte és una irregularitat". "Ell no pot haver comès un delicte", ha assegurat.

Mas ha negat que el seu pare fos l'administrador de l'herència que Pujol ha confessat no haver declarat a Hisenda. "Gairebé no es coneixien", ha dit Mas sobre la relació del seu pare amb el pare de l'expresident.