REVISTA DE PREMSA

"És una derrota del PP i una victòria dels avortistes", clama Marhuenda

'La Razón' es queda sola al prendre partit per la coherència del dimissionari Ruiz-Gallardón i la seva contrareforma i clamar contra Rajoy per una vegada

7
Es llegeix en minuts
XAVKIER CAMPRECIÓS / Barcelona

La caiguda d'Alberto Ruiz-Gallardón i de la seva contrareforma de l'avortament que condemnava la dona a perdre l'última decisió sobre la vida que gesta acapara avui tots els focus del quiosc. El dimissionari ministre de Justícia que se'n va a casa després de ser desautoritzat pel president del Govern, Mariano Rajoy, obre totes les portades de les primeres edicions dels diaris de Barcelona ('Ara', 'El Punt Avui', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO) i de Madrid ('La Razón', 'Abc', 'El Mundo' i 'El País').

Aquesta crisi governamental i del PP és tema monogràfic a les primeres dels rotatius més confessionals, antiavortistes i afins a la dreta que governa Espanya. I si 'Abc' pren partit per Rajoy, amb una portada amb un titular neutre, 'La Razón' que dirigeix el tertulià més marianista dels platós, Francisco Marhuenda, excap de Gabinet de l'actual president del Govern, presa partit editorial i informatiu pel ministre caigut aplaudint la seva coherència.

RAJOY INCOMPLEIX

"Qüestió de principis", titula 'La Razón' a la portada. Aquest és el primer subtítol: "El president cedeix a les pressions del seu entorn, de Génova, d'alguns barons i al càlcul electoral d'Arriola i obre una fractura entre la militància del PP". Els títols de l'editorial són: "Compromís incomplert. La dimissió del ministre Ruiz-Gallardón és un acte de coherència amb els principis del PP". I les dues primeres pàgines de les nou que aborden l'assumpte porten aquest titular: "Rajoy incompleix amb la llei de l'avortament i Gallardón dimiteix".

No és una relliscada, que el mateix Marhuenda firma en aquestes pàgines un article titulat "L'oportunisme electoral. És una derrota del PP i una victòria dels avortistes". El director del diari denuncia que Rajoy digui que retira la contrareforma "perquè divideix la societat" després d'haver aprovat nombroses normes que han generat un enorme rebuig social. "La victòria dels dirigents populars que tenen una sensibilitat social d'esquerres i defensen la legislació avortista del PSOE --afegeix-- és una greu derrota del PP. La marxa de Ruiz-Gallardón és una fita molt negativa en la història d'aquest partit". (...) "La satisfacció d'Arriola i la seva dona, Celia Villalobos, expressa molt bé el sentiment de derrota dels que defensen la vida dins del PP. No entenc gaire bé com pot ser que el Govern aprovi un text per unanimitat i després l'oportunisme electoral imposi la seva retirada". (...) "M'agrada --acaba Marhuenda-- ser coherent i defensaré el que faci bé Rajoy i el seu Govern, però mai un despropòsit d'aquestes dimensions. És possible que els 'progres' del PP tinguin raó i la por a Podem faci que els votants oblidin el que ha passat, però també pot ser que sigui la gota d'aigua que  faci vessar el got. Potser la gent es conformarà amb un Govern tecnocràtic. No ho sé, però ho dubto".

DIMITIA AVUI

L'editorial 'Abc' ("Renúncia a l'avortament i crisi política. Al retirar l'avantprojecte de llei de l'avortament, el Govern incompleix la seva promesa i ofereix un flanc feble que els seus adversaris s'atribueixen com una victòria") acaba així: "És molt dubtós que l'operació del càlcul electoral que han promogut determinats sectors del PP ofereixi un saldo favorable. Milions de ciutadans se senten decebuts davant la falta de referència ideològica del gran partit del centredreta, que segueix sent una garantia per a la unitat en ple desafiament sobiranista i de rigor en la gestió de la crisi. Amb les eleccions locals i autonòmiques ben a prop, el partit majoritari ofereix un flanc feble que els seus adversaris s'atribueixen com una victòria, com es va afanyar ahir a dir Pedro Sánchez. Els hipotètics avantatges electorals que suposa la retirada de l'avantprojecte –dubtosament ètiques en una qüestió com aquesta– no compensen la probable pèrdua de vots per part dels que donen prioritat a les conviccions morals sobre els interessos partidistes en una matèria tan sensible. Rajoy ha de complir com més aviat millor la promesa de rectificar els pitjors aspectes de la llei vigent i d'impulsar una autèntica política familiar, que segueix sent una assignatura pendent de la democràcia espanyola".

La informació d'‘Abc’ revela que "Rajoy va accelerar la retirada de la llei perquè el ministre no dimitís en el ple del Congrés" d'avui. La filtració al diari que va avançar la setmana passada la dimissió del ministre si Rajoy li tombava la llei, l'atribueix a l'entorn del mateix Gallardón, i assegura que aquest hauria demanat a Rajoy que deixés de donar-li allargues i li fes saber què havia de respondre davant les preguntes parlamentàries d'IU i PSOE d'avui: "Li va dir que si no anunciava la retirada de la llei abans d'anar-se'n a la Xina dimitiria dimecres (per avui) al Congrés. D'aquí ve la decisió de Rajoy de fer pública la rectificació del Govern unes quantes hores abans d'abandonar Espanya".

'EL MUNDO' I 'EL PAÍS'

L'editorial d''El Mundo' ("Una dimissió encertada, però presa en el pitjor moment polític possible") lloa tant la renúncia de Gallardón com deplora que hagi tingut “el desenllaç més impensable i perjudicial possible”. També assenyala que Rajoy es va equivocar a l'impulsar una contrareforma per a la qual no hi havia demanda social ni dels seus propis votants i que ara haurà deixat descontents els uns i els altres. "L'error, així, ha estat doble, tant per provocar una fractura interna amb una llei que no era necessària, com per l'elecció del moment i les formes per renunciar-hi", sosté abans de lamentar que "el PP perdi també un dels seus actius més importants i amb més talent".

'El País', per la seva part, destaca informativament que "Rajoy sacrifica Gallardón a la recerca del centre". L'editorial es titula: "Encertada rectificació. Rajoy valora el consens en política i deixa caure Gallardón seguint l'opinió majoritària", i acaba emplaçat el president del Govern "a buscar consensos en els assumptes verdaderament seriosos", per exemple, Catalunya.

SIS COLUMNISTES

La caiguda de Ruiz-Gallardón i de la contrareforma de l'avortament aixeca també passions entre els columnistes, Marhuenda a part.

A 'El Mundo' hi tenen Federico Jiménez Losantos, que titula la seva columna "El gran engalipador". Així comença: "És difícil trobar un farsant fora del teatre amb tant èxit com Gallardón. El pitjor alcalde de la història de Madrid..." I acaba així: "Gallardón no ha tingut més remei que anar-se'n... una estoneta. ¿Per respecte als electors? Mai els n'ha tingut. ¿Que deixa la política? Quan deixi de respirar".

A 'Abc' hi tenen David Gistau: "La rendició. Després de crear-se un problema polític que no tenia, el PP va haver d'escollir en quina porció del seu electorat ofenia". A Ignacio Camacho: "A Gallardón l'han abandonat amb més indiferència que crueltat, com una joguina trencada. Res personal... només política". I a Jaime González: "Apel·lar a la 'sensatesa' per justificar la retirada de la llei de l'avortament em sembla un greuge innecessari als milions d'espanyols 'insensats' que van confiar al PP la defensa dels seus principis". 

I a 'La Razón' hi tenen José Miguel Serrano: "El pitjor és el motiu. El PP renuncia a les seves senyes d'identitat ideològica". I José María Marco: "El centredreta, entre el mutisme i la frivolitat. Amb el PSOE no hi ha possibilitat de diàleg. Aquest és el primer error del PP".

TITULARS DE PORTADA

El País

"Rajoy retira la llei de l'avortament i deixa caure Gallardón a la recerca del centre"; "Uber, la revolució del transport a Madrid"; "Sánchez planeja una convenció nacional per reformar la Constitució"; "Els EUA i països àrabs comencen a atacar els gihadistes a Síria"; "La cimera del clima exhibeix més voluntat que resultats".

El Mundo:

"Gallardón se'n va de la política al ser desautoritzat en públic per Rajoy"; "ERC recolza avançar les eleccions: 'L'important és votar"; "El Govern refreda a l'1,3% la previsió de creixement per l'aturada d'Europa"; "Obama i el Rei: anàlisi de la crisi mundial i 'bona sintonia"; "El Vaticà deté un exnunci per pedofília".

Abc:

"Alberto Ruiz-Gallardón dimiteix. Abandona la política després d'anunciar Rajoy que retira la reforma de la llei de l'avortament"; "Rafael Catalá, nou ministre de Justícia".

La Razón:

"Qüestió de principis. Rajoy retira la reforma de la llei de l'avortament i Gallardón dimiteix"; "Gallardón: 'La meva vida política l'he de donar per esgotada".

Ara

"Ni llei ni Gallardón. Rajoy retira la reforma de l'avortament"; "La justícia tomba el TIL de Bauzá"; "Ja són set els morts per legionel·losi".

El Punt Avui:

"Marxa enrere. Rajoy anuncia que retira la polèmica llei de l'avortament i Gallardón abandona la política"; "La justícia frena l'atac al català a l'escola balear"; "Un altre brot de legionel·losi provoca tres morts a Ripollet"; "Atac dels EUA i els seus aliats àrabs a Síria".

La Vanguardia:

"Rajoy deixa caure Gallardón per encarar les eleccions"; "Revolució moderna al MNAC"; "Els Estats Units i cinc països àrabs ataquen l'EI a Síria"; "Mas descarta per ara les eleccions i se centra en la consulta"; "València, arruïnada, anuncia una rebaixa d'impostos".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO:

"Ell perd: Gallardón deixa la política pel fracàs del projecte de llei de l'avortament; elles guanyen: el rebuig social obliga Rajoy a retirar la contrareforma"; "El brot de legionel·la causa tres morts a Ripollet"; "Agressor al sortir de classe"; "Obama bombardeja Síria amb ajuda del bloc àrab".