La nova executiva del PSE obté un suport del 81,05%

La renovació es tradueix en l'abandonament de "pesos pesants" com Patxi López, Rodolfo Ares, Jesús Eguiguren, Miguel Buen i Txarli Prieto

Idoia Mendia anuncia que revisarà "tots els acords" amb el PNB

La nova secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, durant la clausura del Congrés Extraordinari del partit.

La nova secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, durant la clausura del Congrés Extraordinari del partit. / MIGUEL TOÑO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA/ BILBAO

L'equip proposat per Idoia Mendia per dirigir el PSE ha comptat amb un suport del 81,05% en el congrés extraordinari que se celebra aquest cap de setmana. El percentatge de suport rebut per la nova executiva del partit és lleugerament inferior al recollit per la mateixa secretària general en les primeres celebrades aquesta setmana, encara que confirma el consens existent sobre la necessitat d'un canvi.

La renovació obligada pel declivi electoral confirma l'ascens del guipuscoà Miguel Ángel Morales i de la dona de Patxi López, Begoña Gil, com a principals suports de Mendia al capdavant de la formació.

L'executiva es redueix de 27 a 20 membres, dels quals cinc són nats i els altres 15 han estat nomenats pel congrés. Respecte a l'anterior direcció, abandonen els càrrecs de responsabilitat al PSE dirigents amb un enorme pes específic, com l''exlehendakari' Patxi López, Rodolfo Ares, Jesús Eguiguren, Miguel Buen i Txarli Prieto.

Miguel Ángel Morales, home de confiança de Pedro Sánchez i amb 14 anys d'experiència en l'aparell del PSE guipuscoà, s'ha convertit en el nou secretari d'Organització. I després de l'abandonament de Patxi López, és la seva dona, la bilbaïna Begoña Gil, la que puja en l'escalafó i passa a ser responsable de Política Institucional. La direcció la completen la dona d'Eguiguren, Rafaela Romero, així com Elena Pérez, Alberto Alonso, Pilar Ríos, Enrique Ramos, Javier Lasarte, Mikel Cabieces, Vicente Reyes, Natalia Rojo, Denis Itxaso, Blanca Roncal i Jesús Losada, tots ells amb una àrea concreta al seu càrrec.

La figura que serveix de pont entre les dues generacions és José Antonio Pastor, també amb dècades d'experiència, que, tot i deixar de ser secretari provincial de Biscaia, seguirà a l'executiva com a portaveu al Parlament basc.

Revisió de tots els acords amb el PNB

En el discurs de clausura del congrés, Idoia Mendia ha afirmat que revisarà "tots" els acords amb el PNB i que no acceptarà cap qüestió de caràcter nacionalista. En concret, ha expressat que la seva "agenda" no inclou respondre a "consultes, presos o pactes", sinó que se centra en l'atur, les polítiques socials i l'economia.

Notícies relacionades

Al desgranar la seva línia estratègica, Mendia ha assegurat que només arribarà a consensos en qüestions que afecten la vida diària dels ciutadans, com l'atur, la pobresa, les polítiques socials o els drets laborals. Després d'un emocionat record a les víctimes del terrorisme, ha assenyalat que la seva formació afronta un "nou començament", encara que ha advertit que la seva essència seguirà sent la lluita contra les desigualtats.

Un dels principals reptes que afronta el PSE és frenar el declivi electoral i recuperar l'espai que ocupava en la política basca. Amb aquest objectiu, Mendia ha presentat els socialistes com la "garantia de la pluralitat i la tolerància en aquest país" perquè "la identitat no és el motor de la nostra política", sinó valors com "la solidaritat, la justícia, la igualtat i la llibertat".

Temes:

Idoia Mendia PSE