ELECCIONS AL PSE

Idoia Mendia obté el suport del 60,5% de la militància socialista basca

La successora de Patxi López es converteix en la primera dona que dirigeix el PSE

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

Idoia Mendia ha estat elegida avui secretària general dels socialistes bascos gràcies al vot directe de 3.239 afiliats, el 60,5% de la militància. Mendia es convertirà, en el congrés extraordinari del pròxim dissabte, en la primera dona que dirigeix el PSE. D'aquesta forma, l'exportaveu parlamentària succeeix en el càrrec l''exlehendakari' Patxi López, que l'ha ocupat durant els últims 12 anys. Ha estat la primera ocasió en què una força política del País Basc elegeix el seu màxim dirigent en votació universal.

Dels 5.351 militants censats a Euskadi, han anat a votar 3.757 persones, un 70,2% del total. Per territoris, a Guipúscoa la participació va ser del 81,91%; a Àlaba, del 70,82% i a Biscaia, del 63,65%. A penes hi ha hagut vot de càstig, ja que únicament el 13,9% dels afiliats que ha participat en el procés ha votat en blanc. Percentualment, han estat els alabesos, territori on existeix un fort corrent crític, on més militants han optat pel vot en blanc.

Al conèixer els resultats, Mendia ha comparegut en roda de premsa acompanyada del seu antecessor, Patxi López, amb qui s'ha fos en una abraçada, i del secretari d'Organització del PSE, Rodolfo Ares. La nova secretària general ha destacat l'alta participació registrada en el que va qualificar de "jornada històrica" per a la seva formació També ha aplaudit la implicació de la militància socialista, perquè suposa "una mostra de compromís, de múscul d'un partit que és i vol seguir sent troncal en la política basca". A més, ha ressaltat que "aquí fora hi ha molta gent desitjant que aquest partit recuperi la força" i ha anunciat que assumeix el càrrec per a "ser la veu de les persones que ho estan passant malament a Euskadi".

Idoia Mendia ha aprofitat també per criticar el nacionalisme basc, a l'afirmar que "els nostres problemes no es resoldran mirant a Escòcia o a Catalunya", sinó "mirant als problemes de la gent".

ELECCIONS TERRITORIALS

Notícies relacionades

Pel que fa a l'elecció dels secretaris provincials, Cristina González ha guanyat a Àlaba amb el 61,25% dels vots, davant del 38,75 del candidat del sector crític, Iván Ruiz de Eguilaz. A Biscaia, on s'ha registrat la menor participació (64,9%) malgrat que es decidia la secretaria general del territori, l'alcalde de Portugalete, Mikel Torres, s'ha imposat amb el 60% dels vots enfront del portaveu a les Juntes Generals, Iñaki Egaña, que s'ha quedat en el 37,4%.

Per la seva part, Iñaki Arriola, únic candidat a Guipúscoa, ha revalidat el seu càrrec, després de sis anys en el mateix, amb un suport del 94,45% i només un 4,38% de vots en blanc.