novetats a la cúpula dels socialistes bascos

Idoia Mendia, proclamada oficialment única candidata a liderar el PSE

Les executives territorials de Biscaia i Àlaba són les úniques amb dos contendents

Idoia Mendia i Iñaki Arriola, durant una trobada que van mantenir aquest dissabte a Sant Sebastià.

Idoia Mendia i Iñaki Arriola, durant una trobada que van mantenir aquest dissabte a Sant Sebastià. / JAVIER ETXEZARRETA (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Idoia Mendia ha estat proclamada oficialment única candidata a la secretaria general del PSE, amb 2.239 avals vàlids que suposen aproximadament el 40% de la militància. D'aquesta manera, comença la campanya electoral interna prèvia a les votacions presencials del dia 16, en què es decidiran també els tres secretari generals de cada província. A Guipúscoa també hi ha un únic aspirant, mentre que a Biscaia Àlaba la pugna està servida perquè s'han presentat dos candidats.

En tot cas, els militants que ho desitgin poden votar ja des d'aquest dilluns de forma anticipada a les respectives seus territorials del PSE. Mendia ha avançat que conformarà una directiva més reduïda en la qual cada membre tindrà una "tasca assignada" perquè d'aquesta manera és "més fàcil" retre comptes. Tot i que encara no es coneix la composició del seu equip, ha avançat que pensa "més en perfils que en criteris territorials" i que mantindrà els criteris de paritat que marca el PSOE.

Respecte a les tres executives territorials, Guipúscoa també ha proclamat l'únic candidat que s'ha presentat, Iñaki Arriola, que lidera els socialistes guipuscoans des del maig del 2008. Arriola ha estat avalat pel 60% dels militants. Més complicat es presenta el procés a les altres dues províncies basques.

Notícies relacionades

A Àlaba, Cristina González Iván Ruiz de Eguílaz pugnaran per la secretaria general. González, portaveu a les Juntes Generals d'Àlaba i recolzada per l'actual executiva provincial, ha reunit el suport del 44,4 % de la militància, mentre que Iván Ruiz d'Eguílaz, candidat del sector crític, ha tingut el suport del 25,39 %. I a Biscaia, l'alcalde de PortugaleteMikel Torres, surt amb avantatge, amb 1.080 avals vàlids, davant els 643 de l'altre aspirant, el portaveu en Juntes Generals Iñaki Egaña.