Ortega avisa ERC: "Estem en un debat democràtic i les normes s'han de complir"

La vicepresidenta replica a Junqueras que no pot demanar a la Generalitat "que actuï al marge de la llei" en cas que el Constitucional anul·li la consulta

En declaracions a TV-3, Joana Ortega, vicepresidenta de la Generalitat, avisa ERC: Cap partit pot demanar al Govern que actuï al marge de la llei. / TV-3 / ACN Foto: EFE

1
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha respost aquest dilluns al líder d'ERCOriol Junqueras, que no pot exigir a la Generalitat que se salti les lleis. "Cap força amb voluntat de govern i no residual pot demanar al Govern que actuï al marge de la llei", ha afirmat Ortega durant una entrevista a TV-3.

D'aquesta manera, la número dos de l'Executiu català ha reaccionat a l'aposta de Junqueras de celebrar la consulta del 9 de novembre encara que el Tribunal Constitucional suspengui la llei de consultes (que ha d'aprovar aquest mes el Parlament) i el decret de convocatòria. "Estem en un debat democràtic i les normes s'han de complir", ha recalcat.

No obstant, Ortega ha reiterat el "compromís ferm" de la Generalitat amb la consulta i ha assegurat que el Constitucional "no matarà les ganes del poble català d'expressar-se".

Respecte a la separació de poders

Notícies relacionades

La vicepresidenta també ha carregat contra el president del Govern central, Mariano Rajoy, a qui ha acusat de "donar instruccions" al Constitucional sobre com posicionar-se davant la consulta, i l'ha instat a respectar la separació de poders, un principi essencial de tot sistema democràtic.

Davant el previsible recurs de l'Executiu del PP, la vicepresidenta catalana no ha volgut avançar futurs escenaris, i ha subratllat que la "decisió" es prendrà "conjuntament" entre les institucions i els partits favorables a la consulta: "Serà Catalunya col·lectivament qui decidirà els passos" a seguir davant una eventual suspensió de la consulta per part del Constitucional, ha afegit, i ha mostrat la seva convicció que es trobarà una sortida basada "en el sentit comú, el rigor i la responsabilitat".