Mas pacta amb Pujol la retirada de les seves atribucions a CiU i com a expresident

"Sento molta pena i també compassió", afirma el president de la Generalitat

Sobre el frau fiscal de l'expresident, afirma: "No en conec detalls ni m'interessen"

L’expresident Jordi Pujol renuncia a tots els seus càrrecs. / JOAN CORTADELLAS / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / Barcelona

El president Artur Mas ha comparegut per sorpresa aquest dimarts al matí al Palau de la Generalitat per anunciar que, després de dues converses amb l'expresident Jordi Pujol, i de mutu acord, han acordat la renúncia a la seva oficina i a la retribució com a excap del Govern, així com als seus càrrecs de president fundador de CDC i a CiU. "Sento molta pena i també compassió", ha afirmat Mas en relació amb aquests fets. Amb gest greu, ha evitat donar detalls de les converses mantingudes amb Pujol, divendres passat --quan va confessar haver evadit diners al fisc que va tenir durant 34 anys a AndorraAndorra-- i aquest dilluns. I ha afirmat que aquesta decisió sobre qui ha qualificat del seu "pare polític" és la que més l'ha afectat en la seva carrera política.

Pujol perdrà, doncs, entre altres privilegis d'expresident, la seva pensió vitalícia de 82.000 euros a l'any i el despatx del passeig de Gràcia de Barcelona, que té un lloguer d'entre 145.000 i 175.000 euros).

"Clars i obscurs"

Mas ha volgut deixar clar que la figura de Pujol, a la llarga, tindrà "clars i obscurs" i ha assegurat que no sent "ràbia", sinó un "dolor molt gran". El president no sent, ha dit, "ràbia" sinó "compassió". També ha assenyalat que "23 anys de president d'un país no s'esborren d'un dia per l'altre". "En algun moment, quan passi aquesta tempesta, estic segur que, amb el pas del temps, òbviament tindrà taques i debilitats, però també grans actius", ha subratllat, conscient que hi haurà qui no entengui aquestes paraules.

En relació amb el cas d'evasió fiscal que afecta la família Pujol, ha afirmat: "No en conec els detalls ni m'interessen". I ha eludit comentar si l'expresident català li havia detallat les quantitats existents en els comptes a l'estranger.

Sobre la petició d'alguns grups de l'oposició de constituir una comissió d'investigació al Parlament, Mas ha deixat la decisió en mans de la Cambra catalana, però ha subratllat que, segons ell, la família Pujol prioritzarà el front judicial. "El més lògic és que la família Pujol prioritzi la declaració davant els tribunals", ha afirmat.

El país, al davant

Notícies relacionades

En clau política, el president ha sortit al pas de la vinculació entre la confessió de Pujol i el procés sobiranista. "El país passa al davant de qualsevol persona. Tots som més que un, per important que sigui, i això val per a tothom, val per a Pujol i val per a tothom", ha afirmat. És més, el cap del Govern sosté que "el país va endavant" perquè disposa de "grans forces".

La refundació del partit

En relació amb el futur de Convergència i la tesi del número dos convergent, Josep Rull, d'emprendre una refundació del partit, o a les paraules de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que a Catalunya Ràdio ha parlat del "llast" i l'"ombra" que representava Pujol, Mas ha afirmat que l'expresident "fa més de deu anys que no pren decisions importants a CiU". I ha insistit que, com li va comentar Pujol divendres, ja no assistirà a cap més reunió del partit.

Temes:

Jordi Pujol