investigació Al hòlding de REUS

El jutge del 'cas Innova' demana a Prat una fiança d'1,5 milions

L'acte insinua possibles mediacions de Geli i de l'actual conseller de Salut

Josep Prat.

Josep Prat.

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

El jutge del cas Innova, que investiga nombroses irregularitats en el conglomerat d'empreses municipals de Reus (Baix Camp), va sol·licitar ahir una fiança d'1.548.000 euros a Josep Prat, expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) i màxim responsable d'Innova fins que va dimitir arran de la denúncia que va interposar la CUP el gener del 2012. En un acte, el magistrat també imputa l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez (PSC) per presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, blanqueig de capitals, falsedat documental i omissió del deure de perseguir delictes.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar a conèixer ahir l'acte del jutge Diego Álvarez de Juan, del jutjat d'instrucció 3 de Reus, que aixeca el secret de sumari d'una de les peces separades del cas. El jutge demana idèntica fiança per a l'arquitecte Jorge Batesteza, que va participar en el projecte de construcció de l'Hospital Sant Joan de Reus i que va ser gerent d'infraestructures del Servei Català de la Salut (Catsalut) fins al maig del 2007.

Álvarez de Juan exposa que Batesteza va cobrar de forma irregular almenys 387.000 euros per part d'Innova entre el 2007 i el 2010. L'acte subratlla que l'arquitecte va ser contractat sense respectar el procediment administratiu, i que es va fer a instàncies de Pérez i de la llavors consellera de Salut, la socialista Marina Geli. En la investigació també apareix el nom de l'actual titular de Salut, Boi Ruiz. En diversos e-mails, l'imputat i altres persones del seu entorn afirmen que recorreran a Ruiz per intentar que mediï en algunes operacions comercials.

Prat i Batesteza apareixen de forma recurrent en l'entramat de les diferents peces que manté obertes el jutge instructor, i diverses segueixen sota secret de sumari. Un altre dels principals imputats en el cas és Carles Manté, exdirector del Catsalut, que està acusat de cobrar factures irregulars aprovades per Prat per un total de 838.000 euros a través de l'empresa CCM Estratègies.

Notícies relacionades

«ESQUIZOFRÈNIA CONTRACTUAL» / Sobre l'assessorament de Batesteza, el jutge explica: «El resultat de tot plegat va significar una esquizofrènia contractual, ja que, al final, Innova estava pagant a Batesteza perquè supervisés el treball que feia la UTE. Però aquella UTE, al seu torn, havia contractat Batesteza per fer aquest treball. Així, Batesteza cobrava per supervisar-se a si mateix».

A més a més de l'exalcalde Pérez, el jutge també ha imputat quatre persones més. Entre elles hi ha Ester Ventura, secretària d'administració d'Innova i dona de Josep Poblet, alcalde de Vila-seca i president de la Diputació de Tarragona, que també està imputat.