NOVA ETAPA DE LA MONARQUIA

La premsa internacional destaca la "proximitat" de Felip VI i els "problemes" a què s'enfronta

'The New York Times' subratlla que el Mundial roba protagonisme al nou Rei d'Espanya

Portada del portuguès ’Publico’.

Portada del portuguès ’Publico’.

4
Es llegeix en minuts

La majoria de mitjans de comunicació internacionals destaquen en les seves edicions de paper i digitals la històrica cerimònia que s'ha viscut a Espanya amb la proclamació de Felip VI com a nou Rei. La premsa llatinoamericana, una de les que ha donat més corda a la notícia, ha destacat la modernitat i proximitat del Monarca mentre que l'edició internacional de 'The New York Times', que porta una foto de Felip a la portada al costat d'una altra d'un jove seguidor de 'la Roja', apunta que el Mundial del Brasil ha robat protagonisme al nou Rei.

'The Wall Street Journal' al·ludeix a la seva web a una sòbria cerimònia organitzada en un període d'"austeritat" que viu un país que "encara s'enfronta a dificultats econòmiques" i a les "divisions" sobre la Monarquia. La CNN, per la seva part, destaca que el Rei ha parlat d'"una Monarquia renovada per a un temps nou". Per la seva part, 'The Washington Post' recull que "no hi va haver cap celebració oficial luxosa" i assenyala que Felip VI i Espanya "s'enfronten a nombrosos problemes".

A Europa, un dels països on s'ha seguit amb més atenció la proclamació ha estat Itàlia. 'Il Messagero' 'Corriere della Sera' porten a les seves portades d'aquest divendres imatges dels nous Reis. Aquest segon ha subratllat el caràcter "sobri" de la cerimònia. 'La Repubblica' titula 'Elogi de Joan Carles en el dia de l'adéu', en al·lusió a les paraules d'agraïment que Felip va dedicar al seu pare en el seu primer discurs com a Monarca.

Els diaris britànics no porten la notícia a les portades del dia però dijous van realitzar una intensa cobertura a les seves edicions digitals. La BBC va mostrar les imatges del moment en què Joan Carles va imposar a Felip el faixí de capità general dels tres Exèrcits. 'El nou rei d'Espanya assumeix el tron', va titular el diari 'The Guardian' a la seva web, en què va ressaltar que es va tractar d'una cerimònia oficial senzilla d'acord amb la situació d'austeritat d'Espanya.

Integritat i unitat

A França han prestat especial atenció a l'arribada al tron de Felip VI, amb edicions especials als canals de televisió i ràdio d'informació contínua i un ampli seguiment en la premsa. 'Le Figaro' porta el tema a la seva portada amb una gran foto de Felip i Letizia i un titular que afirma que 'El rei Felip VI promet una Monarquia íntegra'.

A Portugal, els tres canals d'informació 24 hores van cobrir en directe tota la cerimònia i la posterior desfilada pels carrers de Madrid. Només el diari 'Publico' porta foto a la portada per destacar que el Rei "reivindica el seu paper de símbol de la unitat de l'Estat".

Els "llaços" amb Llatinoamèrica

Els mitjans llatinoamericans s'han bolcat en la proclamació amb titulars en què es repeteixen les paraules "renovació" i "proximitat" i mencions als forts vincles dels seus països amb Espanya. Com que la cerimònia va tenir lloc mentre la major part d'Amèrica dormia, és als mitjans digitals on tenen cabuda les informacions sobre les cerimònies a Madrid, que van acompanyades d'un ampli desplegament d'imatges.

"Emotiva proclamació del rei Felip VI a Espanya", titula el diari argentí 'Clarín', mentre que 'La Nación' destaca les paraules "trobaran en mi un cap d'Estat disposat a escoltar", pronunciades pel Monarca durant el seu discurs. El diari 'Tiempo Argentino' subratlla que el nou Monarca espanyol va destacar els "llaços de germandat" amb Llatinoamèrica.

El brasiler 'O Globo' va destacar que Felip VI va prometre una monarquia més pròxima dels ciutadans i fer de la creació de feina "una de les prioritats per a la societat i per a l'Estat". 'O Estado de São Paulo' afirma que el primer discurs del nou Rei va estar "marcat per la sobrietat i per la promesa de responsabilitat", mentre que 'Folha de São Paulo' apunta que "va assenyalar la necessitat de canvis constitucionals al país".

A Veneçuela, 'El Universal' va donar preponderància a les paraules del nou Rei sobre "aquella Espanya, unida i diversa, basada en la igualtat dels espanyols, en la solidaritat entre els seus pobles i en el respecte a la llei". I el caraqueny 'El Nacional' crida l'atenció sobre el fet que el nou Rei consideri un "deure moral atendre els afectats per la crisi econòmica" i hagi promès ser "lleial i disposat a escoltar", així com estar més pròxim a Iberoamèrica.

Al Perú tano 'El Comercio' com Radio Programas del Perú (RPP) van destacar la mateixa frase del discurs de Felip VI: "encarno una Monarquia renovada per a un nou temps". El diari de Lima 'La República' va dedicar un especial a la seva web titulat 'Felip VI i Letizia Ortiz: els nous reis d'Espanya' i el de Peru21 titula 'Felip VI assumeix tron amb la crida de potenciar llaços amb Iberoamèrica'.

Notícies relacionades

El diari mexicà 'Milenio' apunta que Felip VI va garantir que farà honor al seu jurament a la Constitució i que serà un cap de l'Estat "lleial i disposat a escoltar, a comprendre, a advertir i a aconsellar, i també a defensar sempre els interessos generals". Felip VI arrenca el seu regnat en una Espanya molt diferent de la del seu pare, "que va ser un dels artífexs de la transició que va portar el país de la dictadura de Francisco Franco a la democràcia", diu 'El Universal' de Mèxic.

La Xina i el món àrab

Els principals mitjans xinesos també es van fer ressò en les seves edicions digitals de la proclamació de Felip VI reproduint la informació facilitada per l'agència oficial Xinhua. El diari internacional en àrab 'Al Hayat' titula: "Felip rep el tron espanyol en una cerimònia austera", mentre que 'Al Sharq al Ausat' assegura que "Espanya entra oficialment en l'època del seu nou rei Felip VI".

Temes:

Felip VI