Mas-Colell adverteix que el Govern central vol suprimir l'Estat de les autonomies "sense que es noti"

El conseller d'Economia veu "perill real" de deteriorament dels serveis públics a Catalunya a causa de l'"ofec financer" a què és sotmesa la Generalitat

El conseller Andreu Mas-Colell, a la reunió del Govern del 25 de març passat.

El conseller Andreu Mas-Colell, a la reunió del Govern del 25 de març passat. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha advertit aquest dilluns que el Govern central pretén acabar amb l'Estat de les autonomies. "El pla és fer-ho sense que es noti. És molt important que a Europa no es percebi de manera clara l'agressió a què estan sotmeses les autonomies, i Catalunya en particular", ha denunciat Mas-Colell a les entrevistes que ha concedit aquesta matí a Rac 1 i Catalunya Ràdio.

El titular d'Economia ha assegurat també que els serveis públics a Catalunya afronten un "perill real" de nou deteriorament de cara al 2015 per l'"ofec financer" a què, segons la seva opinió, el Govern sotmet la Generalitat. "No vull ser catastrofista i sempre farem els màxims esforços necessaris perquè els ciutadans no notin la situació d'ofec financer, però ja estem jugant amb foc", ha afegit.

Després de denunciar que el Govern encara no hagi donat llum verda al nou model pendent de finançament de les autonomies, Mas-Colell ha assegurat que no hi ha cap negociació oberta en aquest sentit i que tot apunta que tampoc hi haurà nou model el 2015. "No sé si aquesta situació pot durar un o dos anys, però la qualitat dels serveis públics a Catalunya s'està mantenint ara per la professionalitat dels treballadors públics, que treballen més i cobren menys", ha dit.

Respecte als comptes generals de la Generalitat per al 2015, el conseller s'ha compromès a no portar a terme noves retallades i a mantenir el pressupost de despesa en el mateix nivell que el del 2014, que ja va ser similar al del 2013.

Aeroport del Prat

Notícies relacionades

L'ofec financer que la Generalitat denuncia s'agreuja a més, segons Mas-Colell, per l'anunci del Govern de privatització parcial d'Aenaprivatització parcial d'Aena, ja que dificultarà la pretensió d'aquesta Administració autonòmica d'augmentar la seva capacitat de decisió sobre l'aeroport del Prat (Barcelona). "Ara volen crear un monopoli privat que controli tots els aeroports espanyols. És el pitjor escenari per a Catalunya i s'haurà de combatre de totes les maneres possibles, políticament i jurídicament", ha sostingut.

Mas-Colell s'ha mostrat indignat pel resultat que mostren les balances fiscals elaborades per la Generalitatbalances fiscals , i que xifren en 15.006 milions d'euros el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Administració central l'any 2011, l'últim amb dades disponibles, una xifra equivalent al 7,7% del PIB català i que suposa 2.055 euros per cada ciutadà. "Els catalans ens paguem tots els serveis que rebem i ho fem a més enviant a la caixa comuna una quantitat de diners molt considerable destinada a mantenir les estructures d'Estat i a la solidaritat. La situació actual demostra que això no és ja sostenible", ha assenyalat.