REVISTA DE PREMSA

De Duran Lleida, Susana Díaz, Eduardo Madina, Rasputin-Rubalcaba i Ada Colau

La renúncia de la líder socialista andalusa aplana el camí al candidat basc cap a la secretaria general del PSOE per a disgust d''Abc' i 'La Razón'

L'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca promou un front d'esquerres per governar Barcelona, segons 'Ara'

6
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

Les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui es confeccionen bàsicament amb el repte que planteja Josep Antoni Duran Lleida CiU i, sobretot, amb la renúncia de Susana Díaz a dirigir el PSOE, cosa que reforça les opcions d'Eduardo Madina de substituir Alfredo Pérez Rubalcaba a la secretaria general del partit.

A més, 'Ara' porta a primera la promoció per part d'Ada Colau d'un front d'esquerres a l'Ajuntament de Barcelona que reuneixi ICV-EUiA, la CUPProcés ConstituentPodem i moviments socials. I 'El País', que la Guàrdia Civil demana al jutge tots els comptes de la Fundació Messi per buscar suposat diner negre.

El líder d'Unió obre la primera pàgina d''El Punt Avui' (portada: “Duran: 'No estic políticament enterrat'”; l'editorial li reclama que "reflexioni sobre si vol ser part de la solució als problemes de Catalunya o si vol continuar formant part del problema") i també la d'EL PERIÓDICO ("Duran desafia CDC per seguir a Madrid"). Calça la portada d''El Mundo' ("Ultimàtum de Mas a Duran: o recolza el pla sobiranista o se'n va"). 'El País' ho deixa en pàgines interiors ("Duran pacta amb Mas la seva continuïtat almenys fins a la consulta catalana"), com els altres diaris.

Díaz, Madina, Rubalcaba

El gran assumpte és la renovació del PSOE. La renúncia de la líder i presidenta de la Junta andalusa, Susana Díaz, a optar a substituir Rubalcaba, i això aplana el camí al basc Eduardo Madina, convertit en favorit, cap a totes les portades menys en una i mana a les de 'La Vanguardia', 'El País', 'El Mundo', Abc' i 'La Razón'. La interpretació de la notícia no planteja grans contradiccions, ni tan sols la que afirma que Madina té el suport del mateix Rubalcaba. Però això és una cosa i, una altra, que Madina faci feliç la caverna. Els dretans 'Abc' i 'La Razón' posen tota la carn a la graella per declarar la guerra a Madina, penjant-li a etiqueta de roig i republicà, que per a aquests diaris –ja lo saben-- Rajoy i el PP no són la dreta sinó el centre i l'austericidi del capitalisme financer que ens empobreix no té alternativa.

Frontista i radical

O sigui, que 'Abc' titula a portada: "Madina lluitarà per radicalitzar el PSOE davant Pedro Sánchez". L'editorial es titula "El PSOE agreuja la seva crisi. Un partit obsessionat per recuperar el poder a tota costa mou la intranquil·litat. El socialisme, pel seu bé i el d'Espanya, necessita retrobar la via de la centralitat". I així acaba: "L'abstinència de poder és el que està marcant l'evolució crítica del PSOE i l'ha fet molt vulnerable a l'èxit electoral de la ultraesquerra, fins a l'extrem que sigui probable la temptació de les seves bases de buscar un dirigent que actuï amb aquesta radicalitat antisistema en el socialisme. No s'ha d'oblidar que el zapaterisme va inocular al PSOE una tendència frontista que encara perdura i que representa Eduardo Madina, un dirigent generacional i vocacionalment desafecte a la idea del consens constituent. Per això, l'alternativa de centralitat i moderació en les seves posicions d'esquerra responsable que representa la candidatura de Pedro Sánchez no són només un valor per al PSOE, sinó per als interessos generals d'Espanya. L'expectativa d'un partit socialista obsessionat per recuperar el poder costi el que costi mou a la intranquil·litat. És per això que --més que mai-- el socialisme s'enfronta a un dilema històric. Tant de bo que l'encerti i aposti per la moderació. Seria tant com sortir a trobar-se a si mateix".

Bolaño i Rasputin

'La Razón' toca la mateixa melodia, però serveix l'espècie que “Susana Díaz es retira de la successió per evitar un xoc amb l'aparell de Ferraz". La partitura és obra de Toni Bolaño que es recrea en la idea que Rubalcaba --talment la reencarnació de Grigori Iefimovitx Rasputin-- tutela des del seu despatx la candidatura del seu delfí Madina potser amb la idea --amb el pretext de la deriva de Catalunya-- d'endarrerir les primàries fins després de les municipals i autonòmiques del 2015. Tesi que se sustenta en una crònica que acaba amb aquesta confessió anònima: "Derrotat com està, mou els fils del partit com ell vol. Imagina't si hagués guanyat". "Incerteses al PSOE. No és entre els radicals de Podem on el socialisme trobarà els vots perduts", es titula l'editorial. I amb menys traves Iñaki Zaragüeta carrega contra Madina en una columna que comença així: "Ni Zapatero, el de la memòria històrica, el que va voler que els vençuts fossin els vencedors, posava en dubte la Monarquia. ¡Què es pot dir de Felipe González!..."

Santa Teresa, Cervantes i Roma

Clar que per estracanada la d''Abc', que crema una pàgina --la 28-- per publicitar un vídeo d'una conferència de pseudohistoriador català Víctor Cucurull va fer el juny del 2013 a Navàs organitzada per l'ANC per titular: "L'Assemblea Nacional Catalana s'apropia de Santa Teresa, Cervantes i Roma. Un dels seus dirigents (Cucurull) sosté que Catalunya va descobrir Amèrica o que Cervantes era català".

L'esquerra i BCN 

'Ara', per la seva part, diu que seran aquest mes o el que ve com a màxim quan Ada Colau farà una crida a impulsar una candidatura d'esquerres a l'Ajuntament de Barcelona capaç de reunir en un projecte nou, no una suma de sigles, un front d'esquerres. Els impulsors del procés, que tenen en l'exportaveu de la PAH la seva cara més mediàtica, admeten que el projecte està en una fase embrionària, així com que els partits interpel·lats coneixen el projecte i estan predisposats a escoltar propostes concretes. La informació planteja que Colau podria ser el cap de cartell, però ella nega que estigui negociant cap candidatura.

Titulars de les portades

El País: "Madina reforça les seves opcions al PSOE després de la renúncia de Díaz"; "Revolta de taxistes contra internet"; "Les milícies radicals sunnites ocupen la segona ciutat de l'Iraq"; "La Guàrdia Civil demana els comptes a la Fundació Messi per buscar diner negre"; "Expedientat un tinent per la seva novel·la crítica amb l'Exèrcit".

Abc: "Madina lluitarà per radicalitzar el PSOE davant Pedro Sánchez"; "El 85% del Congrés recolza avui l'abdicació del Rei"; "La llei de l'Alcohol divideix experts, productors i consumidors".

El Mundo: "L'abdicació de Susana Díaz"; "Ultimàtum de Mas a Duran: o recolza el pla sobiranista o se'n va"; "Compartir el cotxe és legal excepte si és per lucrar-se"; "Els gihadistes desestabilitzen l'Iraq a l'ocupar la segona ciutat"; "Informe forense demolidor sobre les carències del Madrid Arena".

La Razón: "Susana Díaz fa un pas enrere per no desgastar-se en la lluita amb Ferraz"; "Madina, cerimònia de la confusió republicana"; "El Poder Judicial demana aforar ja els Reis"; "Hisenda descarta apujar les taxes d'alcohol i tabac en la reforma fiscal"; "Els taxistes, en vaga pels cotxes compartits a través d'internet".

Ara: "Brasil 2014. Futbol i pobresa. Les protestes socials i l'augment del crim marquen l'inici del Mundial"; "Colau promou un front d'esquerres a Barcelona. Prepara una crida perquè ICV-EUiA, la CUP, Procés Constituent i Podem donin suport a una llista única".

El Punt Avui: "'No estic enterrat políticament'. Duran reaferma el seu suport al dret a decidir i vol continuar sent l'home fort de CiU al Congrés. Admet sentir-se incomprès a Madrid"; "Susana Díaz renuncia a dirigir el PSOE"; "Raimon rep el Premi d'Honor"; "Art i memòria a l'aire lliure. Set ambicioses instal·lacions recorden el Tricentenari" .

Notícies relacionades

La Vanguardia: "La renúncia de Díaz obre el duel per liderar el PSOE"; "L'hora de Hillary Clinton"; "Portabella facilita el relleu d'ERC a Barcelona"; "El Govern garanteix 300 milions més d'ajuda a l'automòbil"; "El Congrés aprovarà avui l'abdicació amb un suport de més del 85%"; "Un exalt càrrec del PSC dirigirà els Mossos".

EL PERIÓDICO: "Duran desafia CDC per seguir a Madrid"; "Susana Díaz renuncia a liderar el PSOE i converteix Madina en favorit"; "El relleu a la Corona es ratifica avui al Congrés"; "Un excàrrec del PSC dirigirà els Mossos".