Iñigo Urkullu reclama a Rajoy una reforma del model institucional

El lehendakari posa el PNB com a exemple de transparència interna davant el procés obert al PSOE

El lehendakari Iñigo Urkullu, el 30 de maig al Parlament basc.

El lehendakari Iñigo Urkullu, el 30 de maig al Parlament basc. / EFE / DAVID AGUILAR

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

El lehendakari Iñigo Urkullu ha instat aquest dilluns el president del Govern central, Mariano Rajoy, a prendre nota dels resultats de les eleccions europees i abordar una reforma del model institucional. El líder basc ha reclamat un nou encaix de les nacionalitats històriques, així com una "bilateralitat efectiva" per evitar incompliments unilaterals, com ha passat, segons ell, en el cas de l'Estatut de Gernika.

A més, ha insistit en el fet que ja fa temps que defensa, "sense obtenir resposta de Rajoy", que Espanya "té el problema de Catalunya però que també té el problema d'Euskadi".

Notícies relacionades

En una entrevista concedida a la cadena SER, Urkullu ha eludit pronuncies sobre el procés de primàries obert al PSOE, encara que ha posat com a exemple de democràcia interna el PNB, força que realitza una doble volta en què participen tots els militants per escollir totes les executives, des de les juntes locals a la direcció del partit.

Crida a ETA

També ha insistit en la idea que va apuntar aquest diumenge en un acte d'homenatge a l'Ertzaintza, en què va considerar "exasperant" la tardança d'ETA a desaparèixer. Aquest dilluns ha aprofundit en la idea i ha assegurat que no entén "com després d'aquest temps no hi ha hagut un procés de desarmament total i ordenat ni el reconeixement del dany causat". De la mateixa manera, Urkullu ha criticat que el PP tampoc hagi realitzat cap canvi en la política penitenciària per impulsar la reinserció dels presos, i ha recriminat a Sortu que no exigeixi nous passos a la banda terrorista.

Temes:

Joan Carles I