CONSEQÜÈNCIES DEL 25-M

Els mals resultats a les europees desfermen la tempesta al PSOE i el PSC

Madina i Chacón critiquen els plans de Rubalcaba i una trentena d'exdirigents dels socialistes catalans anuncien una marca alternativa de cara a les pròximes eleccions

Carme Chacón i Eduardo Madina, a la sortida del Congrés, l’any passat.

Carme Chacón i Eduardo Madina, a la sortida del Congrés, l’any passat. / EFE/Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / JOSE RICO / Madrid / Barcelona

La sortida d'Alfredo Pérez Rubalcaba com a secretari general del PSOE, aparcant les primàries obertes i anunciant un congrés que rellevarà l'actual direcció el 19 i 20 de juliol, ha deixat el partit en estat de xoc, després d'obtenir a les europees de diumenge només un 23% de vots, el pitjor resultat de la seva història. La decisió de l'encara líder ha estat pactada amb la totpoderosa Susana Díaz, presidenta de la Junta andalusa, a qui molts veuen com a probable nova secretària general. I si no, algú que ella proposi. En qualsevol cas, l'opció del congrés en lloc de primàries ha dividit el partit.

Els fins ara principals favorits per convertir-se en el candidat a la Moncloa a través d'una elecció directa per militants i simpatitzants, Eduardo Madina Carme Chacón, han criticat el pla de Rubalcaba. També altres dirigents. No obstant, la majoria dels barons socialistes recolzen el congrés, en què el nou líder serà elegit per delegats, més o menys controlats pels diferents aparells. Entre altres, el basc Patxi López, que aquest dimarts ha seguit els passos de Rubalcaba i ha anunciat la seva marxa a través d'un altre congrés extraordinari al PSE.

Però hi ha una tercera possibilitat: que els que elegeixin en un congrés el pròxim secretari general siguin els militants, cosa que reclama, entre altres, l'extremeny Guillermo Fernández Vara. Però per a això es necessitaria un comitè federal, i la sortint direcció del PSOE, de moment, no contempla la convocatòria d'aquest òrgan. Tampoc Susana Díaz, a qui tothom mira.

Convulsió al PSC

Notícies relacionades

Les convulsions en el socialisme també afecten el PSC, el primer secretari del qual, Pere Navarro, tindrà complicat limitar l'anunciada renovació a cobrir les vacants que han deixat els crítics en l'executiva. Cada vegada més veus dins del partit reclamen que, a més, es redefineixi l'estratègia de l'organització, en especial en el debat sobiranista. Un dels barons provincials del partit, el tarragoní Xavier Sabaté, ha reclamat la convocatòria d'un congrés extraordinari en la reunió que aquest dimarts ha mantingut el grup parlamentari.

Com a element de pressió, una trentena d'exdirigents de la vella guàrdia del PSC han difós aquest dimarts un manifest en què anuncien per al juliol la creació d'una marca alternativa, amb l'objectiu de concórrer a les eleccions municipals del 2015 al marge del PSC. Entre els firmants hi ha els exconsellers Montserrat TuraMarina GeliJoaquim Nadal Antoni Castells, encara que no han subscrit el text altres dirigents crítics, com Joan Ignasi Elena, del corrent Avancem, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.