procés judicial per presumpta corrupció

La dona d'Oriol Pujol rebutja que cobressin suborns per les ITV

Anna Vidal declara com a imputada davant el jutge que investiga un delicte de suborn

Diu que els 46.400 euros que va percebre d'un empresari eren per feines d'assessora

Oriol Pujol va a l’Audiència de Barcelona a declarar pel cas de les ITV. / JOAN CORTADELLAS / VÍDEO: MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

La dona del diputat de CiU Oriol Pujol, Anna Vidal Maragall, va declarar ahir davant el jutge que els investiga tots dos per un presumpte delicte de suborn que els 46.400 euros que va rebre d'un empresari imputat per la trama de les ITV obeïen als seus serveis professionals com a consultora en dues empreses, de les quals va detallar el nom. L'esposa del dirigent nacionalista va declarar durant poc més de mitja hora com a imputada davant el magistrat Enric Anglada, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest òrgan judicial és qui s'encarrega d'instruir la causa per la condició d'aforat de Pujol, que compareixerà avui com a imputat .

Fonts judicials van assegurar a aquest diari que Anna Vidal, que és advocada i economista, va justificar les tres factures (dues de 15.000 euros i una de 10.000, que més l'IVA sumen 46.400 euros) girades el 2008 a l'empresa Alta Partners, propietat de Sergi Alsina, un amic d'Oriol Pujol. La dona del diputat va explicar que els conceptes de les factures eren genèrics i que es corresponien a treballs reals, i va concretar que eren per l'assessorament en la compravenda d'unes  societats. La imputada va desvincular totalment aquest pagament de l'activitat política del seu marit i, fins i tot, va afirmar que desconeixia tots els temes que aquest tracta al Parlament, ja que, segons va argumentar, són molts i diferents.

Anna Vidal, que es va negar a contestar als advocats de l'acusació particular exercida pel pseudosindicat Manos Limpias, va detallar que aquests treballs els hi va encarregar Alsina. Un d'ells, a finals del 2007, encara que es va facturar l'any següent. El mateix Alsina, va afegir, li comentava els conceptes que havia de posar a la factura. La dona d'Oriol Pujol va aclarir que ella cobrava 150 euros l'hora com a consultora júnior.

Notícies relacionades

L'EMPRESARI / Abans que ella va declarar davant el jutge un empresari del sector de les ITV, Ricard Puignou, que va negar pagaments al diputat de CiU a través de la seva dona per influir en la tramitació parlamentària de la llei de seguretat industrial i va insistir que ni tan sols coneixia el matrimoni, malgrat que en tres ocasions havia intentant reunir-se amb el polític. La fiscalia basa les seves sospites en diversos pagaments per import de 80.000 euros que Puignou va abonar el 2008 a l'empresa Alta Partners, d'Alsina, que, al seu torn, va entregar aquell mateix any els 46.400 euros a una firma administrada per la dona de Pujol.

Puignou va declarar que el pagament dels 80.000 euros a Alta Partners era pel servei d'intermediació que Alsina va fer per a la seva empresa, donat que el va ajudar a desbloquejar un litigi que mantenia amb el soci majoritari d'Applus, el fons d'inversions americà  Carlyle. L'imputat va declarar amb evasives al ser preguntat per les sigles «op» que figuren en alguns correus electrònics. Sobre un arxiu amb el nom «ITV fee op», va negar que amb aquestes sigles es referís a Oriol Pujol, perquè ell escriu les inicials en majúscules. Va al·legar que «op» era una abreviatura d'«operation». La clau és que la paraula «fee» és tarifa en anglès.